Fazni štrajk u NIS-u od 21. decembra

Izjava ministra Dinkića da se radi o štrajku pohlepe jeste uvreda za sve radnike kompanije koji obezbeđuju tržišnu i energetsku stabilnost zemlje, kaže za "Pregled" Veljko Žunjić

Nezadovoljni predlogom o većinskoj prodaji, Zakonom o podeli besplatnih akcija i nepostojanjem socijalnog dijaloga, sindikati NIS-a počinju fazni štrajk od 21.decembra, uz pojačavanje njegovog intenziteta. 

- Izjava ministra za ekonomiju Mlađana Dinkića da se radi o štrajku pohlepe jeste uvreda za sve radnike kompanije koji obezbeđuju tržišnu i energetsku stabilnost − kaže za "Pregled" potpredsednik sindikata NIS-a Veljko Žunjić. Štrajkački zahtevi prošireni su sa izradom socijalnog programa i kolektivnog ugovora tokom privatizacije, povećanjem zarada za deset procenata i regulisanjem menadžerskih ugovora. 

Prosečne plate u NIS-u su oko 42.000 dinara, ali ima dosta rukovodilaca sa nekoliko puta većim platama, što treba da se preispita. Sindikat NIS-a nije protiv toga da građani dobiju 15 odsto besplatnih akcija, ali smatraju da je povoljnije dosadašnje zakonsko rešenje po kojem zaposleni treba da dobiju do 15 odsto akcija. Na današnjoj sednici Skupštine Srbije Predlog zakona o besplatnoj podeli akcija uvršten je kao osma tačka dnevnog reda, a prema poslednjem dogovoru, stručne službe sindikata imaju mogućnost da upute amandmane na ovaj dokument. Ministar Dinkić ističe da pravo na 15 odsto besplatnih akcija treba da ostvari oko četiri miliona građana, u vrednosti od po 1.000 evra, uz procenu da se prodajom NIS-a, EPS-a, Telekoma, Aerodroma "Nikola Tesla", "Jat ervejza" i "Galenike" sakupi u registru četiri milijarde evra. Nova varijanta je da zaposleni i penzioneri JP odlučuju na referendumu da li su za opciju − besplatne akcije vredne 200 evra po godini staža od procenjene vrednosti kompanije ili su za bonus. "Otpao" je predlog da zaposleni u JP dobiju 2,5 odsto deonica.
("Pregled")

Pogledajte još