Niko ne da PDV i maržu

Sekretar Udruženja za agrar Privredne komore Srbije Milan Prostran ocenio je da za poskupljenje mleka ne treba optuživati samo proizvođače i da odgovornost za to snose i trgovci i država. 

- Država neće da se odrekne poreza na dodatu vrednost za mleko, a trgovci svojih marži. Javnost uglavnom "napada" mlekare ili proizvođače mleka, ali postoji mnogo faktora koji utiču na cenu - rekao je on agenciji Beta. 

Država, kako je rekao, može da se odrekne prihoda od poreza na dodatu vrednost na mleko, kao što su to učinili Crna Gora i brojne druge zemlje. Prema njegovim rečima, na stabilizaciju cena država može uticati i formiranjem rezervi mleka u prahu i premijama. 

- Ova godina bila je nepovoljna za poljoprivrednu proizvodnju − cena kukuruza, značajnog elementa stočne hrane, dostigla je 18 dinara po kilogramu, dok je ranije iznosila šest - rekao je Prostran. On je naveo da su poskupeli gas i dizel-gorivo, dodajući da su se "objektivnim razlozima" koje imaju i proizvođači i prerađivači mleka pridružili trgovci, koji nemaju mere pri određivanju marži. 

Povodom navoda o monopolskom položaju mlekara u sastavu fonda "Salford", Prostran je kazao da "situaciju na tržištu treba ispitati i tek onda govoriti o eventualnom monopolskom položaju". Ocenivši da su burne reakcije na poskupljenje bile očekivane, jer domaćinstva ne mogu da smanje potrošnju mleka, kao ni hleba, on je podsetio da u Srbiji 40 odsto kućnog budžeta odlazi na hranu, a u Evropskoj uniji između 12 i 20 odsto. Najveći proizvođači mleka − "Imlek", "Subotica" i Novosadska mlekara povećale su 1. decembra cene mleka i mlečnih proizvoda.

("Pregled")

Pogledajte još