EU pozdravila izbore za visoka tela sudija i tužilaca

BRISEL, 5. marta 2011. (Beta) - Evropska komisija pozdravila je izbore za Visoki savet sudstva (VSS) i Državno veće tužilaca (DVT) u Srbiji i ocenila da "ustanovljenje njihovih stalnih sastava predstavlja važan korak u reformi pravosudja u Srbiji".

Kako su agenciji Beta preneli zvaničnici u Evropskoj komisiji, "visoka izlaznost na izbore doprineće legitimnosti Saveta i Veća koji treba da odigraju važnu ulogu u budućnosti".

"To obuhvata i preispitivanje postupka reizbora i naimenovanja sudija i tužilaca", stavila je do znanja Komisija u Briselu.

Izborna komisija VSS dostavila je u petak Savetu zapisnik o rezultatima glasanja za izbor šest članova tog tela. Izbori su održani 3. marta a rok za konstituisanje tog tela je 15. mart. Stalni sastav VS S treba da obavi reviziju opšteg izbora sudija sprovedenog u decembru 2009. godine.

Društvo sudija Srbije, medjutim, smatra te izbore spornim. Sudije su medju 50 kandidata birale šest članova VSS, dok su tužioci birali pet članova DVT medju 12 kandidata.

Pogledajte još