Opasno povećanje javne potrošnje

BEOGRAD, 5. marta 2011. (Beta) - Ekonomska politika u predizbornoj 2011. godini, mora da bude opreznija nego inače i Vlada Srbije ne sme da dopusti da javna potrošnja bude veća od predvidjene budžetom, upozorio je profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Pavle Petrović.

"Srbija se suočava sa značajnom ekonomskom i političkom neizvesnošću koja lako može da sklizne u vrtlog ekonomske nestabilnosti", ocenio je Petrović u novom broju biltena "Kvartalni monitor", koji izdaje Fond za razvoj ekonomske nauke.

On je istakao da je vlada oslabljena, a da Srbija ulazi u predizbornu kampanju i to je ambijent pogodan za nerealne, kratkovide zahteve za povećanje javne potrošnje koji ne vode računa o širim posledicama.

Novi ugovor Srbije s Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF), prema oceni Petrovića, mogao bi da ima presudnu ulogu u sprečavanju nekontrolisanog rasta javne potrošnje. Ukazujući da je inflacija u Srbiji od 11,2 odsto najviša u regionu, on je procenio da će Narodna banka Srbije teško ostvariti cilj da rast cena do kraja 2011. godine bude najviše šest odsto.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.