Opasno povećanje javne potrošnje

BEOGRAD, 5. marta 2011. (Beta) - Ekonomska politika u predizbornoj 2011. godini, mora da bude opreznija nego inače i Vlada Srbije ne sme da dopusti da javna potrošnja bude veća od predvidjene budžetom, upozorio je profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Pavle Petrović.

"Srbija se suočava sa značajnom ekonomskom i političkom neizvesnošću koja lako može da sklizne u vrtlog ekonomske nestabilnosti", ocenio je Petrović u novom broju biltena "Kvartalni monitor", koji izdaje Fond za razvoj ekonomske nauke.

On je istakao da je vlada oslabljena, a da Srbija ulazi u predizbornu kampanju i to je ambijent pogodan za nerealne, kratkovide zahteve za povećanje javne potrošnje koji ne vode računa o širim posledicama.

Novi ugovor Srbije s Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF), prema oceni Petrovića, mogao bi da ima presudnu ulogu u sprečavanju nekontrolisanog rasta javne potrošnje. Ukazujući da je inflacija u Srbiji od 11,2 odsto najviša u regionu, on je procenio da će Narodna banka Srbije teško ostvariti cilj da rast cena do kraja 2011. godine bude najviše šest odsto.

Pogledajte još