Loši uslovi za snimanje inovativnih filmova

0

Teoretičar i filmski kritičar Mišel Siman ocenio je u subotu da uslovi za pravljenje inovativnih filmova u današnje vreme nisu povoljni, ali da je mapa svetskog filma mnogo raznovrsnija nego …

BEOGRAD, 5. marta 2011 (Beta) – Teoretičar i filmski kritičar Mišel Siman ocenio je u subotu da uslovi za pravljenje inovativnih filmova u današnje vreme nisu povoljni, ali da je mapa svetskog filma mnogo raznovrsnija nego što je to bio slučaj pre 50 godina.

Siman, koji je u beogradskom Sava centru održao Master klas, rekao je na konferenciji za novinare 39. FEST-a da je film proizvod saveza izmedju reditelja i producenta, kao i da su u Francuskoj za vreme “Novog talasa” producenti želeli da pomognu filmove mladih reditelje.

“Danas to nije slučaj, jer danas kao producenti rade tehnokrate i ljudi koji se bave biznisom, oni nemaju osećaj za dobre autore i ne vole film”, rekao je Siman. Prema njegovim rečima, i dalje ima dosta kvalitetnih autora, ali ima mnogo manje mogućnosti da se oni dokažu.

Filmski kritičar Siman je istakao da ne moze da oceni kvalitet novijih srpskih filmova, jer se oni retko prikazuju na medjunarodnim festivalima, ali da još uvek pamti autore iz nekadašnje Jugoslavije koji su snimali odlične filmove.

Film o ovom teoretičaru “Mišel Siman, the art of sharing movies” biće prikazan u Dvorani kulturnog centra Beograd, kao i film “Portret DŽona Bormana” reditelja Filipa Pilarda, za koji je Siman radio scenario.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.