Ulog od 7,5 miliona evra

Fabrika je ponuđena na prodaju po ceni od 1.150.000 evra, a na tender se prijavio jedino konzorcijum rumunskih firmi "Grampet" i "Remar"

Tenderska komisija trebalo bi početkom naredne sedmice da donese odluku o novom vlasniku Fabrike železničkih vozila "Želvoz" u Smederevu, izjavio je Tanjugu član tenderske komisije iz redova zaposlenih u tom preduzeću Dragan Milijašević. Fabrika je ponuđena na prodaju po ceni od 1.150.000 evra, a na tender se prijavio jedino konzorcijum rumunskih firmi "Grampet" i "Remar", s kojim predstavnici "Želvoza", uz asistenciju Agencije za privatizaciju, pregovaraju već nekoliko meseci o uslovima privatizacije, rekao je Milijašević. Prema njegovim rečima, na sastanku predstavnika "Želvoza", rumunskog konzorcijuma i pravne službe Agencije za privatizaciju, kojem je pisustvovao i pomoćnik ministra za regionalni razvoj i ekonomiju Nebojša Ćirić, dogovoreno je da ulaganja budućeg vlasnika u smederevsku fabriku ne mogu biti manja od 7,5 miliona evra. 

Dogovoreno je i da u "Želvozu" ne može biti otpuštanja radnika tri godine po privatizaciji, da povezivanje radnog staža zaposlenih ide na teret novog vlasnika, kao i dugovanja fabrike koja iznose osam miliona evra, rekao je Milijašević i naglasio da je neophodno da smederevska fabrika dobije novog vlasnika, jer bi u suprotnom morala da ode u stečaj. On je rekao da nije prihvaćen socijalni program koji je sačinio Sindikalno-radnički pokret (SRP), jedan od četiri reprezentativna sindikata u "Želvozu", koji zahteva dopunske uslove zbrinjavanja radnika. Prethodnih dana članovi SRP-a organizovali su i jednosatne proteste. Izvršni odbor tog sindikata zatražio je smenu Upravnog odbora fabrike, a od Ministarstva za regionalni razvoj i ekonomiju da spreči potpisivanje kupoprodajnog ugovora s rumunskim konzorcijumom bez prethodnih pregovora sa SRP-om. Član rukovodstva SRP-a Slavoljub Nikolić izjavio je Tanjugu da je taj sindikat zatražio i da Upravni odbor "Želvoza" formira komisiju koja će ispitati gde je utrošen fabrički novac u periodu od 2005. do 2007. godine. On smatra da će smederevska fabrika, čiji je osnivač Vlada Srbije i koja je ranije poslovala u sastavu Železnica Srbije, biti data u bescenje. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još