BEČKI HOTEL PRKOSI PANDEMIJI: Čuvenu "Saher" tortu prodaje na "drive in" štandu

Pandemija koronavirusa prisilila je mnoge luksuzne bečke hotele na zatvaranje jer ove godine zbog restrikcija u putovanjima u austrijsku prestonicu nisu stigli uobičajeni milioni turista, ali legendarni Hotel Sacher ipak nije dopustio da ljubitelji slavne "saherice" ostanu bez nje.

Hotelski konsijerž Uve Kocendorfer prodaje "Saher tortu" na "drajv-in" štandu na ulici tačno preko puta prestižne bečke opere.

- Sad radim od svega pomalo - kaže Kocendorfer stojeći kraj kolica prepunih kolača te istovremeno predaje jedan, zapakovan u crvenu vrećicu s carskim znakom kupcu koji prolazi u svom BMW-u.

- Mislim da je to odlična ideja - dodaje druga klijentkinja Klaudia Bednar, koja kupuje celu tortu čija je cena obično pedesetak evra.

Ali, većina Saherovog osoblja trenutno ne radi. Gotovo sve sobe u tom neoklasicističkom zdanju su prazne.

Bez obzira na to hotel nastavlja da nabavlja sveže cvetne aranžmane zbog samo pet gostiju koliko ih sada u njemu boravi.

Delove hotela koji nisu zauzeti uprava je odlučila da obnovi pa konsijerž Kocendorfer umesto gostiju po opustelom hotelu vodi radnike.

Po tvrdnjama vlasnika i direktora Matijasa Vinklera, "Sacher" je poslednji luksuzni hotel u Beču u privatnom vlasništvu.

U svojoj je bogatoj istoriji već preživeo nekoliko teških kriza pa se nada da će i ovu. Putnici iz inostranstva u uobičajenim okolnostima čine više od 90 posto njegovih gostiju. Hotel u normalnoj godini ostvaruje 23.000 noćenja godišnje u sobama koje koštaju između 400 i 2.300 evra po noćenju.

Taj je izvor prihoda zbog pandemije gotovo potpuno presahnuo. Održavanju brenda u životu pomaže upravo "saherica" koja se prodaje i od pre dostavlja širom sveta u malim drvenim kutijama.

Hotel "Sacher" i istoimeni kolač dugo idu ruku pod ruku. Godine 1832. mladi poslastičar Franc Saher radio je na novom receptu koji će izazvati oduševljenje na habsburškom carskom dvoru. Sastojci su bili šlag, kakao, džem od marelica i bogata glazura od čokolade.

Saherov sin Eduard 48 godina kasnije otvorio je hotel u bečkom prvom okrugu. Ali tek je nakon njegove smrti 1892. hotel procvetao pod upravljanjem njegove udovice, vizionarke Ane Saher, jedne od prvih žena kojoj je dopušteno da u tadašnjem društvu vodi posao.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još