U Beogradu zatvoren 39. Fest

BEOGRAD, 5. marta 2011 (Beta) – Međunarodni filmski festival (Fest) zatvoren je u nedelju uveče u Beogradu uručenjem Politikine nagrade “Eritrocit” makedonskom reditelju Milču Mančevskom za film “Majki/Majke“, kao najboljem filmu prikazanom u okviru programa “Evropa van Evrope” 39. Festa.

Priznanje “Eritorcit”, koje čini replika sklupture “Eritrocit” umetnika Nikole Pešića, Mančevskom je uručio predsednik žirija Goran Paskaljević.

U obrazloženju žirija navodi se da je nagrada dodeljena filmu “Majki/Majke” za suptilno istraživanje istine i fikcije u tri namerno raznolike epizode i smelo pomeranje granice izmedju fikcije i dokumentarnog, kako bi se preneo snažan osećaj još prisutnog matrijarhata u makedonskom društvu.

Reditelj Mančevski je za film “Majki/Majke” nagradjen i priznanjem “Nebojša Đukelić” koje svake godine dodeljuje Udruženje filmskih kritičara i novinara za najbolji film prikazan na festivalu.

Nagrada srpskog ogranka FIPRESCI za najbolji film prikazan na 39. Festu dodeljena je filmu “U boljem svetuSuzan Bir, suptilnoj priči o teškoćama odrastanja u kojoj je naglašeno da nasilje ne mora uvek da pobedi.

Specijalna nagrada srpskog ogranka FIPRESCI pripala je reditelju Rejfu Fajnsu za film “Koriolan“.

Nakon uručenja nagrade u Velikoj sali Sava centra premijerno je prikazan film “Neprijatelj” reditelja Dejana Zečevića koji govori o manipulaciji životima i strahovima, o tankoj liniji od prijatelja do neprijatelja.

Radnja filma se dogadja 1995. godine. Mali inžinjerijski vod dočekao je Dejtonski mir u planinama nedaleko od ruševina fabrike uništene u borbama. Svi pripadnici jednice nose mračna sećanja na protekle godine i svako pokušava da se sa njima nosi na sopstveni način.

Na 39. Festu koji je 25. februara otvorio britanski glumac i reditelj Rejf Fajns, prikazano je 70 filmova u šest programskih celina: Evropa van Evrope, Evropa u Evropi, Glavni program, Holivud, Panorama svetskog filma i Izabrani dokumentarci.

Ovogodišnji Fest posetilo je 93.000 ljudi sa kupljenim ulaznicama, a filmove u Sava centru, Domu omladine Beograd i Dvorani kulturnog centra Beograd ukupno je gledalo oko 115.000 ljudi.