Ešton:Dijalog o pronalaženju rešenja bez obzira na status

BEOGRAD, 6. marta 2011. (Beta) - Razgovori Beograda i Prištine od ključne su važnosti za evropsku perspektivu regiona i njihov prioritet će biti rešavanje praktičnih problema i poboljšavanje svakodnevnog života na Kosovu, izjavila je šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton.

U intervjuu za beogradsku "Politiku" od ponedeljka, ona je ocenila da na Kosovu ima mnogo nerešenih pitanja, ali da će se kroz pravni okvir Rezolucije UN i uz pozitivan pristup Beograda i Prištine početi sa rešavanjem tih problema i tako osigurati lakši svakodnevni život na Kosovu.

"Rešavanje problema kroz dijalog i pregovore je evropski put, a jedan od ciljeva pregovora jeste da približi Prištinu i Beograd Evropi", rekla je Eštonova.

Na pitanje okvira razgovora, vremenskog rasporeda i tema, ona je rekla da će izaslanik EU "Robert Kuper predsedavati sastancima i predlagati dnevni red" i dodala da "postoje mnoge teme za koje obe strane imaju interes, zarad sopstvenog naroda".

Po njenom mišljenju, dijalog će se voditi bez prejudiciranja statusa Kosova prema Rezoluciji Saveta bezbednosti UN koji je podnela Srbija i EU na osnovu koje će se voditi pregovori.

"Ciljevi dijaloga su u rezoluciji, ali iznad svega je rešavanje praktičnih problema", rekla je Ketrin Ešton.

Pregovori Beograda i Prištine trebalo bi da počnu u utorak, 8. marta, u Briselu. Delegaciju Beograda predvodi politički direktor ministarstva spoljnih poslova Srbije Borislav Stefanović, a Prištine zamenica premijera Kosova Edita Tahiri.

Pogledajte još