Prvi restoran ruske kuhinje u Beogradu

Beogradu je do pre nekoliko meseci nedostajao restoran autentične ruske kuhinje. Srećom, to je ispravljeno, kada je na Dedinju otvorio  vrata restoran simboličnog naziva  “Ekatarina II”.

Restoran je smešten u objektu salona "Bošnjački", koji je i opremio jedan deo  restorana, namenjen nepušačima. U tom delu se ne konzumira hrana. Sala za ručavanje se nalazi na spratu i sastoji se iz tri spojena dela.

Na meniju se nalazi oko 30 jela stare ruske kuhinje kao što su: peljmeni, pirogi, šašljik, sči, boršč, pozarski kotleti, poljubac Kneza Orlova, blinji, Šaljapinkov ključ..

Nezaobilazna je votka, originalni ruski čajevi, kao i žbitenj (suvo, crno vino kuvano sa medom, limunom i začinima).

Za one koji ne odstupaju mnogo od svojih gastronomskih izbora, pripremaju i standardne specijalitet nacionalne i internacionalne kuhinje.

Cene: glavna jela od 380 do 900 dinara, a buteljke vina možete naći i za manje od 1000 dinara.

Da ugođaj bude potpun  subotom možete uživati u ruskim pesmama u interpretaciji
Dragana Milojevica,  koji je član čuvenog ansambla "Daniluške".

Aleksandar Dima je sa svog dvogodišnjeg putovanja po Rusiji ostavio recept za ŠAŠLJIK, 1861 godine.Teofil Gotje je obožavao PELJMENE, piroge i kulebjaku.Veliki Puškin je kao neprevaziđeno jelo izdvajao KČUK, ali i CAHANI, jela od jagnjetine. Ljermontov je uživao u buzenjini, svinjskom mesu kuvanom u mirisnom senu i okroski, mesnatoj čorbi sa ledom.

Najveći svetski kuvari poput Eskofijea isticali su rusku čorbu BORŠČ kao vrhunski ukusnu.Druge čorbe poput SCIJA, DONSKE UHE i ČORBE OD KEČIGE su bile redovno na meniju Tolstoja.
 
 Veliki operski bard Šaljapin je, ulazeći u restoran znao da kaže da je pesma melem za srce, a dobra hrana za dušu.

Pogledajte još