INTERVJU: Reditelj Dejan Zečević

Nakon uspešne premijere na zatvaranju 39. FEST-a, novi film Dejana Zečevića – „Neprijatelj“ stigao je u beogradske bioskope. Saznajte šta je o ovom filmu, besmislu rata i mnogo čemu još u VIDEO intervjuu za Nadlanu.com rekao Dejan Zečević!

Ovo, već nakon prvog pogleda na trejler, nesvakidašnje ostvarenje, smešteno je u 1995. godinu, u zoru Dejtonskog mira. Jedan mali inženjerski vod se u tom trenutku našao u planinama Bosne, nedaleko od ruševina u borbi uništene lokalne fabrike. Dok svaki od članova ovog voda pokušava da se na svoj način izbori sa mračnim sećanjima na rat, u zazidanom podrumu mirno sedi čovek, koji kao da je čekao da vojnici otvore „pandorinu kutiju”…

FOTOGRAFIJE SA PREMIJERE FILMA „NEPRIJATELJ“ NA ZATVARANJU 39. FEST-a!

Reditelj, poznat po, svideli se nekome ili ne, pravim bioskopskim filmovima poput „Kupi mi Eliota“, „Mala noćna muzika“ i hitu „Četvrti čovek“, ali i žanrovskim predstavnicima „Dečak iz Junkovca“ i „T.T. Sindrom“ – vraća se ostvarenjem „Neprijatelj“, koje predstavlja zanimljivu kombinaciju žanrova.

Za portal Nadlanu.com, reditelj Dejan Zečević o svom „eksperimentu“ uokviru sve aktuelnijeg „preklapanja žanrova“ kaže:

- Osećam, kako odrastam (smeh), da sam negde sve više spreman na neko odricanje od konkretnog žanra. Spremniji sam na eksperiment, ali i dalje u okvirima onoga što ja nazivam bioskopskim filmom, koji bez obzira na temu u prvom sloju ima komunikativnost sa publikom. Nisam sad krenuo da pravim „autorske filmove“, koji su zatvoreni i nekomunikativni. Mislim da je „Neprijatelj“ vrlo komunikativan film, bez obzira na mračnu estetiku ili temu koja nije preterano vesela.

Scenario filma „Neprijatelj“, koji postoji još od 1999. godine, zajedno sa Dejanom Zečevićem, potpisuje i Đorđe Milosavljević. Međutim, razne (mahom produkcione) okolnosti sprečile su Zečevića da snimi ovaj film ranije, koji, iako smešten u post-ratni milje, po njegovom mišljenju, „nije ratni film koji se bavi rasvetljavanjem istorije, već priča koja može da se smesti bilo gde, jer se bavi ljudima u tim okolnostima, postavljanjem pitanja vezanih za ideje zla, straha, prijatelja i neprijatelja“.

- Vrlo često se dogodi da neki film ili scenario zastare, da prestanu da budu interesantni. Međutim, mislim da se ovaj film događa u pravo vreme, jer je nastao kada su stvari bile prilično sveže i kada bi publika očekivala nešto pomalo drugačije. A sada će u velikoj meri predstaviti nešto što ja i mnogi ljudi osećamo na temu rata. Kako se distanca stvara u odnosu na neke istorijske događaje, nivo shvatanja apsurdnosti se na izvestan način povisi, a gasi se nivo ostrašćenosti.

POGLEDAJTE TREJLER FILMA „NEPRIJATELJ“!

Kao što trejler i sinopsis nagoveštavaju, film, čije zvezde su Vuk Kostić, Slavko Štimac, Ljubomir Bandović i Dragan Marinković-Maca, pravi je vatromet različitih karaktera i specifičnih reakcija na misterioznog čoveka zaključanog u podrumu koga igra Tihomir Stanić, koga svako od vojnika doživljava na sebi svojstven način. Da li je on Šejtan, Demijurg ili...?

Pogledajte u VIDEO INTERVJUU koji sledi šta o filmu „Neprijatelj“ i njegovim junacima kaže reditelj Zečević specijalno za Nadlanu.com!

Kao pravi filmofil, što Dejan Zečević bez sumnje jeste, u toku je sa svim dešavanjima u srpskoj kinematografiji...

- Ima vrlo zanimljivih autora i filmova. Kao vrlo zanimljiv bih izdvojio film „Tilva Roš“, koja definitivno pomera granice. Stvara se jedna grupa autora koja ima dokumentaristički pristup koji je zanimljiv i festivalima i publici. S druge strane, imamo „žanrovskije“ filmove, poput „Šišanja“, a tu je i „Montevideo“ koji je dokazao da imamo potencijala i za gledanost. Naša kinematografija je šarenolika, pa publika ima šta da izabere.

Film koji i dalje puni bioskopske dvorane jeste rediteljski debi Dragana Bjelogrlića „Montevideo, Bog te video“. Na pitanje da li bi to ostvarenje trebalo da bude svojevrsna smernica domaćim autorima koja ih upućuje na ono što srpska publika želi, Zečević kaže sledeće:

-
Taj film je sve nas filmadžije u Srbiji malo podsetio zašto smo se svi ustvari skupili. Mi smo se u osnovi skupili da nešto prikazujemo publici. Stvari su određenom procentu skrenule u smeru pravljenja filmova isključivo za festivale ili kritiku. Svaki vid ekstrema u suštini ne funkcioniše - s jedne strane komercijalni filmovi, koji služe isključivo da zabave, a s druge strane potpuno zatvoreni filmove. „Montevideo“ je ipak protresao sve nas i pokazao da ipak može film da bude gledan i voljen.

Da ima neograničeni budžet u Srbiji, Zečević kaže da bi voleo da ekranizuje narodne epske pesme, jer bi „voleo da vidi žanr srednjevekovnih epskih priča koje u sebi sadrže velike mogućnosti“. Želimo mu najmanje toliko...

Video intervju: Katarina Petrović
Tekst: Katarina Milovanović
Foto i video: Mirjana Ristić-Damjanović & Saša Džambić

Pogledajte još