Dvocifreno porasli i metali

Tokom proteklih 11 meseci ove godine ubedljivo najviše su svoje cene podigli proizvođači koksa i derivata nafte − čak oko 37 odsto i oni su, sasvim sigurno, uz vađenje uglja koje je poskupelo oko 17 i proizvođače električne energije, gasa i tople vode, čije su proizvođačke cene porasle oko 13 odsto, imali presudan uticaj na ukupan skok cena proizvođača industrijskih proizvoda od 8,7 odsto. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, inače, među proizvođačima čije su cene imale dvocifrenu stopu rasta bili su još i vađenje rude metala − 14,3 odsto, proizvodnja prehrambenih proizvoda i pića, kao i električne energije, gasa i vode − po 12,7 odsto. Istovremeno, u novembru u odnosu na lanjski decembar najviše su, i to 10,7 odsto, pale proizvođačke cene kod usluga u vađenju sirove nafte i gasa, potom u proizvodnji duvanskih proizvoda − 9,8 odsto. 

U novembru u odnosu na oktobar ove godine cene proizvođača industrijskih proizvoda poskupele su u proseku za 1,2 odsto, a najviše su skočile cene proizvođača koksa i derivata nafte − 7,4 odsto, a oni su rekorderi po poskupljenju i za proteklih godinu dana, jer su njihove cene u odnosu na lanjski novembar porasle 34 odsto. U proteklom delu godine, odnosno u novembru u odnosu na prošlogodišnji decembar, cene proizvođača energije porasle su 15,4 odsto, intermedijarnih proizvoda, bez energije − 7,3, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 7,1, dok su pale cene kapitalnih proizvoda oko dva i trajnih proizvoda za široku potrošnju 0,5 odsto.

("Pregled")

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.