fbpx

Prolećna klavirska fešta od 10. do 14. marta

BEOGRAD, 7. marta 2011. (Beta) - Treća Prolećna klavirska fešta, koja je ove godine posvećena 200. godišnjici rodjenja madjarskog kompozitora i pijaniste Franca Lista (1811-1886), biće održana od 10. do 14. marta u Beogradu, najavili su u ponedeljak organizatori.

Pod motom "Zvezde sviraju Lista" na festivalu će tokom pet dana nastupiti neki od vodećih domaćih i inostranih pijanista, poput Lovre Pogorelića i Simona Trpčeskog, a na programu će biti kompozicije Franca Lista i kompozitora koji su stvarali pod njegovim uticajem.

Festival će biti otvoren 10. marta u Zadužbini Ilije M. Kolarca koncertom klavirskog dua Karlosa Lame i Sofije Kabruhe iz Španije, a potom će nastupiti i pijanisti Jene Jando i Karolj Močari iz Madjarske, rekla je na konferenciji za novinare direktorka preduzeća "Jugokoncert" Biljana Zdravković.

Ambasador Madjarske u Beogradu Oskar Nikovic napomenuo je da je List uprkos nepoznavanju madjarskog jezika do kraja života sebe smatrao Madjarom, ali je dodao da je taj kompozitor i pijanista prevashodno bio kosmopolita koji je stvarao u duhu evropske kulturne baštine.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.