IZGRAĐENA U REKORDNOM ROKU: Kovid bolnica u Batajnici od danas prima pacijente

- Otvaranje nove kovid bolnice u Batajnici je istorijski dan za Srbiju, u svakom smislu - istakla je premijerka Ana Brnabić i poručila da će zemlja i zdravstveni sistem iz cele situacije sa koronavirusom izaći jači.

- Uradili smo za četiri meseca, što ranije nismo za 40 godina, izgradili bolnicu. Otvaramo danas veliku bolnicu, koja u poređenju sa najvećim brojem klinika, jeste svemirski brod - rekla je Ana Brnabić novinarima u Batajnici.

Premijerka je istakla da Srbija dobija novu bolnicu u najtežem mogućem trenutku – kada je danima ogroman broj novozaraženih, sa preko 800 pacijenata hospitalizovanih dnevno i kada je zdravstveni sistem kontinuiran već devet meseci.

- Dobijamo bolnicu kada nam je najpotrebnija - naglasila je Brnabić, prenosi Tanjug.

Ona je podsetila da je kamen temeljac postavljen 1. avgusta, u vreme kada je sve delovalo mirno, kada se činilo da smo naučili sve o koroni i da ništa ne može da iznenadi, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da se uloži 80 miliona evra u nove bolnice i opremu.

- Uspeli smo i Srbija će iz svega ovoga izaći jača - poručila je premijerka.

Kako je rekla, naš zdravstveni sistem će izaći mnogo jači, sa dve potpuno nove bolnice, sa novom opremom, koje nije bilo, i ne u ovim količinama, kao i sa novim znanjem i ljudima, većim platama za zdravstvene radnike, sa saznanjem koliko nam je zdravstvo potrebno i energijom da ulažemo dalje.

- Garantujem da ćemo pobediti i da ćemo izaći jači. Nećemo odustati od borbe. Svaki dan je težak za sebe, borićemo se, pobedićemo i nastavićemo da gradimo Srbiju - zaključila je Brnabić.

- Prvi pacijenti ući će u novu kovid bolnicu u beogradskom naselju Batajnica danas posle 17 časova - izjavila je direktorka te bolnice Tatjana Adžić Vukičević.

Doktorka Adžić Vukičević je za RTS rekla da će u bolnici raditi iskusni specijalisti iz Kliničkog centra Srbije, najbolje medicinske sestre, tehničari, fizioterapeuti, laboranti, kao i mlade kolege koje su primljene na konkursu, a ustanova će imati i sve potrebne aparate i najsavremenija sredstva.

- Iza sebe imam svemirski brod. Impresionirana sam ovim zdanjem i svim kapacitetima koje bolnica nudi - rekla je Adžić Vukičević, preneo je Tanjug.

Navela da će u bolnici biti devet velikih odeljenja sa po 30-40 kreveta.

Lončar: Nema problema sa kadrovima, država na vreme zapošljavala

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će u novoj kovid bolnici u Batajnici biti zaposleno 1.500 medicinskih radnika, dok će u kovid bolnici u Kruševcu, koja se gradi, raditi njih 900.

Lončar je istakao da neće u prvim danima u bolnici u Batajnici biti 1.500 radnika, već će se broj povećavati kako se budu popunjavali bolnički kreveti.

- Vodimo računa o svakom zdravstvenom radniku i trudićemo se da budemo racionalni - rekao je Lončar.

Ističe da će u kovid bolnici u Batajnici biti potrebno oko 1.600 radnika kako bi se pružila poputna nega za 1.000 pacijenata, što je maksimalan broj onih koji u toj bolnici mogu da se leče.

Lončar je naveo da će u novoj bolnici raditi zaposleni većinom iz KC Srbije, kao i iz svih ostalih bolnica i zdravstvenih ustanova na teritoriji Srbije, dok će u bolnici u Kruševcu većinom raditi zaposleni iz KC Niš i iz ostalih zdravstvenih ustanova sa juga.

Na pitanje novinara na koji način će biti popunjena upražnjena mesta u KC Srbije, Lončar je rekao da nikakvi nedostaci i upražnjena mesta u toj ustanovi ne postoje, zato što je država na vreme zaposlila nove lekare i medicinske sestre.

- Sigurno niste čuli, niti ste mogli da čujete da je iskrsao neki problem i da lekari negde nedostaju - rekao je Lončar i ocenio da je bi to, kada bi bila istina, bilo glavna i udarna vest u opozicionim medijima.

Ističe da mu je drago da to u Srbiji nije slučaj, kao što je jeste u mnogim drugim zemljama.

- Primili smo zdravstvene radnike koji će, umesto ovih što dolaze u Batajnicu raditi u KCS, primili smo više stotina lekara i medicinskih sestara - rekao je Lončar.

On je naglasio da do 2012. godine kada nije bio raspisan nijedan konkurs za zdravstvene radnike, aktuelna vlast nije primila nijednog radnika bez konkursa, ni lekara ni medicinsku sestru.

- Konkursi su otvoreni, obaveštavali smo ljude da se jave i da imaju šansu za posao - rekao je Lončar.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još