STUDIJA POKAZALA: Zbog pandemije koronavirusa mladi u Srbiji strahuju za posao i budućnost

Oni koji žive u velikim gradovima više strepe za zaposlenje nego njihovi vršnjaci u manjim mestima.

Pandemija koronavirusa obeležila je 2020. godinu, u potpunosti promenila obrazovanje, rad, kretanje i druženja i posebno pogodila mladu generaciju, a najnovije istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije pokazuje da veliki broj mladih u Srbiji ocenjuje da je Kovid-19 negativno uticao na njihovo školovanje, zaposlenje i viziju budućnosti.

Rezultati studije pod nazivom "Život mladih u Srbiji: Uticaj Kovid-19 pandemije", urađene na reprezentativnom uzorku od 1.103 mladih uzrasta od 15 do 30 godina iz svih krajeva naše zemlje, pokazuju da je značajnom broju mladih bilo ugroženo pravo na rad tokom pandemije, a trećina njih je imala ili i dalje ima strah od gubitka posla.

- U ovom trenutku, svaka peta mlada osoba strahuje za svoje radno mesto, a za budućnost posla brine trećina njih. Zanimljiv je podatak da mladi iz Beograda i Vojvodine značajno više strepe za posao, u odnosu na vršnjake iz istočne i južne Srbije i zapadne Srbije. Generalno posmatrano, mladi iz velikih gradova više strepe za zaposlenje nego njihovi vršnjaci u manjim mestima - ističe Stefan Đorđević iz Krovne organizacije mladih Srbije.

- Više od polovine mladih ocenjuje da je pandemija negativno uticala na njihovo školovanje - čak četvrtina nije imala onlajn nastavu, a posebno zabrinjava podatak što je nastavu od kuće pratilo svega 58 procenta mladih u naseljima koja broje manje od 10.000 stanovnika. Svega šest procenata ispitanika smatra da je imalo pristup obrazovanju kakav je neophodan za lični napredak, a čak 70 odsto mladih smatra da će posledice pandemije biti negativne, odnosno da će imati negativan uticaj na njihove obrazovne rezultate. Srednjoškolke i studentkinje su u proseku zadovoljnije onlajn nastavom u odnosu na muškarce - dodaje Đorđević.

Đorđević dodaje da je čak 43 odsto mladih strahovalo za zdravlje tokom vanrednog stanja, a trećini je taj osećaj ostao i kasnije. Stiče se utisak da se mladi nisu toliko plašili za sebe, koliko za svoje bližnje - čak dve trećine njih izjavljuje da je strepelo da ne zarazi svoju porodicu, odnosno njene starije članove. Mladi iz velikih gradova i oni sa višim stepenom obrazovanja više su strepeli od posledica virusa korona po sopstveno i zdravlje svojih bližnjih.

- Socijalni karantin je primetno pogoršao mentalno zdravlje mladih u našoj zemlji - svaka četvrta mlada osoba osećala se "veoma loše" zbog izolovanosti od vršnjaka, trećina prijavljuje da se osećala "loše", tek svaka deseta mlada osoba kaže da se osećala dobro, dok 6,6 procenata njih kaže da je kućni karantin podneo "jako dobro". Svaka druga mlada osoba izjavljuje da je osećala snažnu neizvesnost i nemoć tokom vanrednog stanja, a anksioznost prijavljuje 43 procenta njih. Zabrinjava podatak da je jedanaest procenata mladih doživelo nasilje - deset procenata njih prijavljuje fizičko, 60 odsto verbalno, a 54 odsto onlajn nasilje. Ako je suditi prema odgovorima ispitanika, izolacija je lošije uticala na mladiće nego na devojke - ističe Stefan Đorđević.

- Ono što obeshrabruje jeste činjenica da mladi i dalje razmišljaju i planiraju da odu iz zemlje - svaka treća mlada osoba planira da se iseli iz Srbije kada se pandemija koronavirusa završi, dok 46 odsto o tome intenzivno razmišlja, ali za sada ne planira - dodaje Đorđević iz Krovne organizacije.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još