NEOBIČNA PROSLAVA PRAZNIKA: Švajcarci mogu da skijaju, ali ne i da pevaju za Božić

Pevanje za Božić u crkvama i na drugim mestima biće zabranjeno u Švajcarskoj zbog pretnje širenja koronavirusa i Vlada je pod evropskim pritiskom danas odlučila da ograniči kapacitete u kabinama koje prevoze skijaše.

Švajcarska je pored toga objavila novi prošireni spisak rizičnih zemalja čiji će građani od 14. decembra, kao potencijalni prenosioci koronavirusa morati u desetodnevni karantin po dolasku u Švajcarsku. Na tom spisku je i Srbija.

U sred ponovnog rasplamsavanja epidemije Kovida-19 savezna Vlada Švajcarske je na kraju odlučila danas da će ostaviti skijališta otvorena ali će ograničiti kapacitet prevoza skijaša.

- Nema opšte granice kapaciteta na skijalištima. Međutim u svim zatvorenim sredstvima prevoza kao što su vozovi, kabine ili žičare, samo dve trećine mesta može biti zauzeto - navela je vlada.

Ograničenje se odnosi na mesta za sedenje i za stajanje. Pored toga, na stazama i zimskim centrima treba da se izrade planovi zaštite. Vlada traži da se poštuje razmak između ljudi u svakom trenutku.

Brojni frankofoni kantoni na zapadu zemlje, jako pogođeni u drugom talasu pandemije, uveli su restrikcije koje su omogućile da se izbegne preopterećenje bolnica.

Epidemija se sada širi u nemačkom govornom području u centralnom i istočnom delu zemlje gde je do doneto vrlo malo mera.

Ministar zdravlja Alen Berse rekao je da imaju asimetrično širenje zaraze u zemlji i pozdravio je to što broj slučajeva zaraze pada na mestima gde su donete značajne mere.

On je rekao da uopšteno zemlja beleži jasan pad broja novih slučajeva i da se kriva izravnala mada na vrlo visokom nivou dnevnog broja novozaraženih. Rekao je da se situacija ne razvija kako žele i predstavio nove mere.

Od 9. decembra do daljneg velike radnje treba da planiraju deset kvadratnih metara po posetiocu, u odnosu na četiri kvadratna metra sada.

U hotelima u celoj Švajcarskoj biće potrebno da se uzmu podaci bar jednog gosta u grupi, kao što se već radi u više kantona.

Na Novogodišnju noć ugostiteljski objekti izuzetno će moći da zatvore u 1.00 umesto u 23 časa.

I konačno, pevanje je zabranjeno van porodičnog kruga i u školi, kako unutra tako i napolju. Ta zabrana se ne odnosi samo na horove, već i na pevanje za vreme verskih službi i na određene tradicije za Novu godinu.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još