Kolektivni ugovor u građevinarstvu smanjiće rad na crno

BEOGRAD, 8. marta 2011. (Beta) - Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u građevinarstvu i industriji građevinskog materijala, čija primena počinje 12. marta, doprineće smanjenju rada na crno i ujednačiti prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih i poslodavaca, izjavio je u utorak ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

"Ovim granskim kolektivnim ugovorom utvrdjuje se iznos toplog obroka i regresa, koji ne mogu biti manji od 20, odnosno 70 odsto minimalne zarade, ali se reguliše i bezbednost i zdravlje na radu", rekao je on prilikom obilaska gradilišta tunela za odvođenje otpadnih voda u Velikom Selu, u Beogradu.

Ljajić je istakao da je granski kolektivni ugovor u gradjevinarstvu, na koji je dato prošireno dejstvo, a koji je potpisan 20. decembra prošle godine, "veliki korak u napred kada je u pitanju kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog u Srbiji".

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izrazio je zadovoljstvo zbog otpisanog granskog kolektivnog ugovora u oblasti građevinarstva i rekao da će zahvaljujući merama Vlade Srbije u masovnoj stanogradnji, ali i izgradnji socijalnih stanova biti zaposlena čitava građevinska operativa Srbije.

Pogledajte još