Šahtjor "počistio" Romu

BEOGRAD, 8. marta 2011. (Beta) - Fudbaleri ukrajinskog Šahtjora plasirali su se prvi put u klupskoj istoriji u četvrtfinale Lige šampiona, pošto su večeras u Donjecku, u revanš utakmici osmine finala, pobedili Romu sa 3:0.

Šahtjor je poveo u 18. minutu golom Tomaša Hubšmana, drugi gol postigao je Vilijan u 58. minutu, a konačan rezultat postavio je Eduardo u 87. minutu.

To je bila peta uzastopna pobeda Šahtjora u Ligi šampiona, koji na poslednjih 12 evropskih utakmica nije izgubio na svom terenu.

Šahtjor je u četvrtfinale prošao ukupnim rezultatom 6:2, pošto je u prvoj utakmici u Rimu, 16. februara, pobedio sa 3:2.

Roma je na početku napadala, fudbaleri italijanske ekipe su više trčali, ali nisu uspeli da naprave ozbiljniju šansu. Šahtjor je u 16. minutu imao prvu priliku, ali je golman Doni odbranio udarac Adrijana.

Dva minuta kasnije Šahtjor je poveo. Vilijan je ušao u šesnaesterac i ubacio loptu pred gol Rome, a Hubšmanu nije bilo teško da je ubaci u mrežu.

Roma je pokušavala da stigne do gola, ali je veliku priliku propustila u 29. minutu. Defanzivac Šahtjora Henrik Mitarijan je u šesnaestercu oborio Marka Borijela, nakon čega je sudija Hauard Veb dosudio jedanaesterac.

Marko Borijelo je sa "bele tačke" šutirao po zemlji, a golman Andrij Pjatov je pročitao njegovu nameru, bacio se u levu stranu i lako odbranio.

Izabranici Vinćenca Montele su u nastavku pokušavali preko Mirka Vučinića i Nikolasa Burdisa, ali je odbrana Šahtjora uspela da ih zaustavi.

Fudbaleri obe ekipe su igrali oštro, a igrač Rome Filip Mekses je u 41. minutu isključen, pošto je dobio drugi žuti karton zbog prekršaja nad Adrijanom.

Prvo poluvreme završeno je koškanjem Darija Srne i Danijelea De Rosija, a kapiten ukrajinske ekipe zbog toga je zaradio žuti karton.

Šahtjor je od početka drugog poluvremena preuzeo inicijativu, što se ekipi Mirčee Lučeska isplatilo u 58. minutu. Mitarijan je izveo korner, lopta je preskočila nekoliko igrača i došla do Vilijana, koji je iz polu-voleja poslao loptu u levi ugao gola Rome.

Fudbaleri Rome su igrali bez ideje i nisu uspeli da ozbiljnije ugroze gol Pjatova, dok su domaći igrači stvarali šanse i do kraja utakmice postigli još jedan gol.

Eduardo je došao do lopte, izdržao duel sa Aleandrom Rosijem i lako zatresao mrežu italijanskog tima. Do kraja utakmice, pokušao je još Žadson, ali nije bio precizan.

Rezultati utakmica osmine finala:

Barselona - Arsenal 3:1 (prvi meč 1:2)
Šahtjor - Roma 3:0 (3:2)

Sreda:
Totenhem - Milan (1:0)
Šalke - Valensija (1:1)

Utorak, 15. mart:
Bajern - Inter (1:0)
Mančester junajted - Marsej (0:0)

Sreda, 16. mart:
Real Madrid - Lion (1:1)
Čelsi - Kopenhagen (2:0)

Pogledajte još