RECEPT DANA: Slatki tart od sira

Sastojci:

- 500 grama lisnatog testa
- 50 grama džema od pomorandže
- 100 grama čokolade za kuvanje
- 20 grama margarina
- 100 grama pavlake neutralne za kuvanje
- 20 grama margarina za omašćivanje modli
- 1 žumance za premazivanje

Fil:

- 500 grama sira sremskog neslanog
- 100 grama mlevenog badema
- 3 jaja
- 90 grama šećera
- 1 kašičica arome vanile
- 1 prstohvat soli

Priprema:

U manjoj šerpi na pari otopiti čokoladu sa margarinom i pavlakom. Ostaviti sa strane. Odvojiti belanca od žumanaca. U posudu za mešanje sipati sir, aromu vanile, šećer i žumanca. Dobro promešati da se dobije kompaktna kremasta smesa, dodati bademe i umešati špatulom.

U drugu posudu za mešanje staviti belanca sa prstohvatom soli i mikserom napraviti čvrst sneg. Sneg od belanaca postepeno uz lagano mešanje dodati u masu od sira i jaja. Lagano mešati dok se sve ne sjedini.

Lisnato testo razvući oklagijom na debljinu od nekoliko milimetara i iseći na komade koji odgovaraju modlama koje koristite. Premazati modlu margarinom, obložiti modlu testom. Testo u modli premazati tankim slojem džema od pomorandžie i otopljenom čokoladom. Preko toga sipati fil.

Prekriti testom, dobro prstima zatvoriti šav između dva testa i odstraniti višak. Napraviti nekoliko malih rezova na površini testa i premazati žumancetom umućenim sa malo vode.

Tart peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 do 40 minuta. Nakon pečenja ostaviti da se hladi na sobnoj temperaturi.

Izvor: Oetker.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još