Miroslav Ilić

"Kada smo počeli zajedno da pevamo, bio je upadljivo normalan. Nedopustivo normalan. Kaže da je zavoleo devojku iz grada. Uh, j…te, a ja zavoleh momka sa sela. I to zauvek", rekao je o Miroslavu Iliću, svom estradnom saborcu, Đorđe Balašević, pojavivši se iznenada na koncertu u "Areni", u kojoj je pred 16.000 ljudi Miroslav Ilić proslavljao svoj rođendan i 35 godina rada.
 
Po prvi put "Beogradsku arenu" napunio je jedan narodnjak. Svi došli veseli, gospođe u kostimima i sa frizurama, ali i mladi, mnoooogo mladih. Strpljivi, nasmejani, čekali su u redovima da se parkiraju, priđu, uđu, sednu. I onda, ko grom zatreslo se: "Polomiću čaše od kristala”, pa “Ova noć”, “Smej se, smej”… Majstor na sceni. U jednostavnom odelu, bela košulja, bez kravate, opremljen dobrim raspoloženjem i moćnim glasom. 

- Auuu, koliko vas ima. Pa jedno četiri, pet puta više nego nas u Mrčajevcima. Dragi prijatelji, dobro mi došli. Ako vam se igra – igrajte. Ako vam se peva –pevajte - rekao je publici Miroslav. I pevalo se. I s juga i sa severa. Na tribinama – transparent  "Rođače – srećan ti rođendan". Onda pesma "Pozdravi je, pozdravi" i svi na noge. Popularni pevač, praćen skladnim orkestrom Miše Mijatovića i gostima Borom Dugićem i Momom Stanojevićem, najavio je uzavrelu atmosferu koja je usledila.

- Ovo je najveća rođendanska žurka na Balkanu - rekao je Miroslav, a uz žurku i pesme "Vino točim, a vino ne pijem", “Lažu da vreme leči sve”, “Rastanka se našeg sećam”… I sama sam se iznenadila koliko mu pesama znam. I koliko je bilo kolega reportera koje znam sa najvažnijih političkih događaja. Možda to i ne treba da čudi. Miroslav Ilić je pevač iza koga su 23 studijska albuma i 17 singl ploča, vredan rad i život bez skandala.

U goste je pozvao Snežanu Đurišić, s kojom je otpevao "Uvek si mi falila". Na bini se pojavio i bivši bugarski fudbaler Hristo Stoičkov, koji je pripremljenih i potpisanih simboličnih 35 fudbalskih lopti degažirao u publiku. Ustvari, nije 35, nergo 34, a onu poslednju, ili prvu, namenio je Miroslavljevom ocu Žiki. 

Posle još nekoliko pesama, na sceni se pojavila i Goca Tržan i s Miroslavom otpevala “Jedan dan života” . A onda u novom ritmu rastresla publiku, pesmom “Stoperka”. 

- Molim vas da svi koji možete, ustanete da zajedno čestitamo rođendan - rekla je Goca i s publikom otpevala “Danas nam je divan dan”. Dok se Miroslav smejao i od milja joj rekao "Goco – ludačo", ona mu je odgovorila: - I dabogda tvoj unuk oženio moju Lenu. 

Posle pesme “Tako mi nedostaješ” i čuvene “Devojke iz grada”, koja je proslavila ovog gospodina sa sela, Miroslava je na bini iznenadio Đole Balašević. Pojavio se uobičajeno ležerno obučen - bela majica, a preko nje košulja s nekakvim silnim ordenjem na levoj strani. Negde kod srca.

- Ne mogu da verujem, ovo mi je bila velika želja, ko brdo velika - rekao je Miroslav Ilić. A onda je banku preuzeo Đole:
 
- Za njega su mi rekli da je nezgodan kad se napije. Ja ga takvog nisam upoznao. Uglavnom su ga prljali oni koji su nezgodni kad su trezni. E, za mog prijatelja seljaka, koji se rodio da bude gospodin. Jer, važno je znati svoje korene - pozdravio je Đole Miroslava Ilića, uz burno odobravanje publike, i otpevao pesmu "Ratnik paorskog srca". 

Pozivajući slavljenika da se vrati na binu i ponovo preuzme mikrofon, Balašević je rekao: 

- Gazda,  gde stojiš, da se poklonim na pravom mestu!!! 

Pošto je zaboravio da mu kupi poklon, pre no što je sišao sa bine, Đole je sa sebe skinuo košulju sa ordenjem i poklonio je Miroslavu. 

I onda opet  pesma - "Polomiću čaše od kristala” , “Pričaj mi o njoj” i “Luckasta si ti”, uz koju se publika potpuno raspištoljila. 

Smenjivali su se hitovi: "Nije život jedna žena", "Jesen sedamdeset i neke", "Naljutićeš me ti".  

Miroslava Ilića s tribina su pozdravili i pitomci Vojne akademije, kojima je otpevao "Srbija je naše blago" i poručio: 

- Da ste živi i zdravi još godina sto i da vas čuva Bog i ministar. 

U VIP ložama bilo je mnogo javnih ličnosti, među njima visoki funkcioneri Demokratske stranke, uključujući i Miroslavljevog zeta, potpredsednika Demokratske stranke Dragana Šutanovca.

Dok se na video-bimovima vijorila srpska zastava, za kraj koncerta Miroslav je otpevao "Tamo daleko".

S ovog koncerta publika je otišla dobre volje. Oni koji su došli, očigledno su znali šta ih čeka.

Tekst: Jasminka Kocijan
Foto: Marko Risović 

Pogledajte još