BEZ ODLASKA U SALON: Rešite se zanoktica

O noktima morate redovno da brinete. U slučaju da imate problem sa zanokticama, donosimo rešenje.

Šta su zanoktice?

Zanoktice mogu biti dosadan i uporan problem. One su, pre svega, upalni proces koji se nalazi na korenu nokta. Kada tanka koža koja prekriva koren nokta naglo počne da puca, nastaju zanoktice. Pucanje kožice se javlja zato što nokat raste mnogo brže nego koža, pa onda dolazi do njenog razvlačenja. Ona, samim tim, puca i stvaraju se ranice.

Osim što su estetski neprivlačne, ove ranice mogu biti izuzetno bolne. Koža oko noktiju može da otekne, da se zacrveni, pa čak i da prokrvari, a ukoliko upala ne počne da se leči na vreme, može da se proširi pod sam nokat i da boli još više.

Kako zanoktice nastaju?

Najčešći uzrok za pojavu zanoktica je suva koža, ali razlog nekada mogu biti i nepravilan manikir, razna hemijska sredstva, pa čak i nedostatak minerala i vitamina kao što su kalcijum i gvožđe.

Zbog suvog i hladnog vazduha, najčešće se javljaju u zimskom periodu. Koža oko noktiju je tanka i osetljiva, tako da je prevencija nastanka zanoktica jako važna.

Mažite svakodnedno kožu oko noktiju, kako biste joj osigurali neophodnu elestičnost.

Osim kreme, možete mazati i ulja koja možete kupiti, ali ih možete napraviti i kod kuće.

Recept za domaće ulje:

- 2 kašike maslinovog ulja,
- 1 kašika kokosovog ulja,
- 1 kašikica ulja vitamina E,
- 2 kapi eteričnog ulja lavande,
- 2 kapi eteričnog ulja limuna.

Priprema:

Kokosovo i maslinovo ulje ugrejte na blagoj vatri, a zatim dodajte vitamin E i esencijalne kapi ulja, pa zajedno pomešajte. Sve prelijte, pa u tu činiju potopite nokte. Ulje treba da bude toplo. Smesu lagano umasiraje u nokte i ostavite ulje na noktima sve dok se ne ohladi. Nakon toga ih obrišite čistom krpom.

Izvor: Prva.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još