MAGIČNA BILJKA: Aronija za jači imunitet i čelično zdravlje

Aronija - efikasno čisti organizam od štetnih materija i teških metala pa se smatra dobrom preventivom protiv malignih oboljenja. Istraživanja su pokazala da ima čak i antikancerogeno delovanje. Kao jak antioksidans, sprečava stvaranje slobodnih radikala, čime se usporava proces starenja organizma i sprečava razvoj hroničnih bolesti. Velika količina tanina i flavonoida aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom današnjice. Bogata je esencijalnim amino-kiselinama, mineralima i vitaminima. Od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente – C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, kalijumom, gvožđem, kalcijumom, manganom, fosforom i jodom.

Vrste biljke i istorija

Postoje tri vrste aronije – crna, tamnocrvena i ljubičasta. Nijedna nema prirodnih neprijatelja, pa se ova biljka ne prska i s pravom nosi naziv ekološki uzgajanog bobičastog voća. Potiče iz današnje Kanade, a američki Indijanci od davnina je priznaju kao vrednu lekovitu biljku. Sveže plodove su najčešće koristili kod želudačnih problema i dijareje, gripa i prehlada, a od listova aronije pravili su čaj za zaceljenje rana. Sibirska aronija ima vrlo visok procenat polifenola, vitamina C, E i beta karotena, što je čini jednim od najjačih poznatih antioksidansa. Poznatija je još i kao divlja sorta i obično po grozdu ima samo 10 do 15 bobica, ali su one zato tri puta jače i zdravije od kultivisanih sorti.

Blagodeti konzumacije

1. Ako ste podložni prehladama, svakako bi trebalo da probate uzimanje kašičice sušenih aronija na dan.
2. Mnogi se susreću sa upalama i infekcijama urinarnog trakta, a čest je uzrok ešerihija koli. Poznato je kako je bobičasto voće najbolja pomoć za ove vrste infekcija, ali za aroniju su istraživanja pokazala da je njeno delovanje i do 10 puta jače.
3. Samo 100 grama aronije sadrži 93 posto dnevne potrebe organizma za gvožđem, koje jača imunitet, podstiče metabolizam i daje energiju.
4. Bobice aronije držaće krvni pritisak u normali, pa oni koji imaju problem s pritiskom ili cirkulacijom trebalo bi da piju sok ili čaj od aronije.
5. Visok nivo holesterola i triglicerida može da utiče na začepljenje arterija, što povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Prema istraživanjima, ekstrakt aronije sprečava ovu vrstu oboljenja jer snižava nivo holesterola.
6. Ako su sušene, ove bobice su pune vlakana, a u 100 grama sadrže 16 grama ovog važnog nutrijenta. Biljna vlakna odgovorna su za zdravlje organizma, a pomažu i u održavanju normalne funkcije probavnog trakta.
7. Ublažava migrene i glavobolje.
8. Zreli plodovi i sok sadrže velike količine beta karotena i zeaksantina koji štite ćelije od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih sunčevih zraka i melanoma.
9. Reguliše rad pankreasa i nivo šećera u krvi, a samim time može biti korisna u lečenju dijabetesa i metaboličkog sindroma.
10. Usporava starenje kože sprečavajući nastanak bora i strija, a pomaže i kod upale i proširenih vena.
11. Aronija stvara i snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti.

Izvor: Story.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još