Gelbard: Srbija nije važna Rusiji

VAŠINGTON, 11. decembar 2007. (FoNet) - Specijalni izaslanik za Balkan u administraciji predsednika Bila Klintona, Robert Gelbard, izjavio je da je verovatno neizbežno da Kosovo, na jedan ili drugi način, uskoro dobije nezavisnost i ocenio da Beograd nije ništa uradio da konkretno ili simbolično pokaže kosovskim Albancima da želi da oni ostanu u sastavu Srbije.

Gelbard je, u izjavi za Glas Amerike, istakao da "Srbija nije važna Rusiji, koja je koristi kao piona u daleko većoj geopolitičkoj igri", kao i da je želja Rusije prvenstveno da potvrdi svoj status supersile. On je dodao i da misli da je vlada srpskog premijera Vojislava Koštunice "obmanula srpski narod, predstavljajući mu podršku Rusije u kontekstu slovenskog bratstva".

"Što se tiče Evropske unije, teško je reći u kom će se pravcu ona kretati, ali izgleda da su se neke zemlje, posebno veće, već izjasnile u prilog nezavisnosti, a zemlje kao Italija i Španija gravitiraju u tom pravcu", rekao je Gelbard.

"Mislim da je do te promene kod nekih evropskih zemalja došlo uglavnom zbog preterano oštre uloge Rusije u vezi s tim pitanjem i sve oštrije i nasilne retorike premijera Koštunice o navodnim ambicijama NATO u toj pokrajini, što na uznemirujući način podseća na Miloševićev period", rekao je on.

Na pitanje kakve su sada opcije pred Srbijom, Gelbard je odgovorio da je za Srbiju najbolji put - ekonomski razvoj, nastavljanje reformi i potreba za novim, mladim demokratskim rukovodstvom, koje se ne bi sastojalo od ostataka starog sistema.

"Demokratski sistem, koji je toliko obećavao pod Đinđićem, krenuo je krajnje uznemirujućim pravcem tokom protekle četiri godine", istakao je američki diplomata.

Gelbard je ocenio da premijer Koštunica, "koji se toliko zalaže za vladavinu zakona, sve više koristi nasilnu retoriku, koja podseća na Miloševića, koristeći svoj uži krug za zagovaranje rata, ukoliko Kosovo dobije nezavisnost, uključujući pretnje NATO".

Pogledajte još