Na lokalu pojednostavljeno 1.143 administrativnih postupaka

BEOGRAD, 9. marta 2011. (Beta) - U poslednje tri godine 1.143 administrativnih postupaka je pojednostavljeno ili ukinuto na lokalnom nivou, a to je 99 odsto od ukupno popisanih postupaka, rečeno je u sredu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na konferenciji o regulatornoj reformi ("seči propisa") i dijalogu privatnog i javnog sektora održanoj u PKS-u rečeno je da su tokom trogodišnjeg trajanja projekta "Jačanje konkurentnosti na lokalnom nivou", lokalne vlasti usvojile 76 pravnih akata i 2.618 preporuka za pojednostavljenje.

Najvažnije preporuke koje su usvojene su: smanjenje vremena za pregled i rešavanje predmeta, poboljšanje i pojednostavljenje gradskih ili opštnskih obrazaca, kao i smanjenje ili eliminacija dokumentacije, informacija i taksi.

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Dragijana Radonjić Petrović kazala je da je projekat za pojednostavljenje administrativnih procedura koji je pomogla Medjunarodna finansijska korporacija (IFC) sproveden u Užicu, Vranju, Kruševcu, Zrenjaninu i Nišu.

Prema njenim rečima, rezultati projekta u ovih pet gradova su pokazali da se zahvaljujući smanjenju dokumentacije, naknada i vremena čekanja, na godišnjem nivou može uštedeti preko 200 miliona dolara.

Pogledajte još