Potpuni štrajk prosvete 25. marta ako se smanje plate

BEOGRAD, 9. marta 2011. (Beta) - Sindikati prosvete koji štrajkuju od 28. januara, najavili su u sredu da će 25. marta obustaviti nastavu u celoj zemlji i organizovati velike proteste u Beogradu, ako im plate budu smanjene zbog štrajka.

Ministarstvo prosvete je ranije najavilo da će prosvetni radnici koji su štrajk nastavili posle potpisivanja kolektivnnog ugovora koji je 7. februara prihvatio jedan reprezentativni sindikat, biti plaćeni po učinku. Sindikati u štrajku smatraju da je ta odluka nezakonita.

Prosvetni radnici su 7. marta dobili ček za prvi deo februarske zarade koji nije umanjen, a drugi deo februarske zarade očekuju oko 20. marta.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji rekao je na konferenciji za novinare da je nezakonito da prosvetni radnici u štrajku dobiju manje plate i zapretio obustavom nastave, što je takodje protivzakonito. "Ako Ministarstvo prosvete ne poštuje zakon, nećemo ni mi. Izvršili smo ustupke koliko smo mogli, više nećemo", kazao je Erdelji.

Prema njegovim rečima, 25. marta će biti veliki protest u Beogradu, a možda i u drugim mestima.

Pogledajte još