LEKARI APELUJU NA STANOVNIŠTVO: Da li su važniji skijanje i doček Nove godine ili zdravlje?

Broj pregleda na Infektivnoj klinici KCS već danima prelazi 400, izjavila je zamenica direktora te bolnice dr Ivana Milošević i navela da u toj ustanovi, praktično, nisu više u stanju da primaju bolesnike koje ne zahtevaju kiseoničku podrška.

- Broj pregleda na Infektivnoj klinici već danima prelazi 400. Iako smo apelovali da se pacijenti prvo jave nadležnim kovid ambulanta, veliki broj i sada dolazi direktno na našu kliniku. Kada se jedan pacijent otpusti, istog trenutka se prima novi - rekla je Miloševićeva, javlja Tanjug.

Ona je istakla da su praktično svi bolesnici na kliničkim odeljenjima, uz intenzivnu negu, na kiseoničkoj potpori.

- Nismo više u situaciji da primamo bolesnike koji ne zahtevaju kiseonik - rekla je Miloševićeva i dodala da se ti pacijenti upućuju na kućno lečenje i pozivaju se na kontrole kod lekara.

- Da li je važnije da se ode na skijanje ili doček Nove godine ili da ostanemo zdravi? - upitala je Miloševićeva.

- Molim vas, poštujte mere. Početkom jeseni je gotovo svako poznavao nekog ko se razboleo, sad sam sigurna da mnogi od nas poznaju porodicu u kojoj, nažalost, neko nedostaje, jer je nastradao zbog korone - rekla je ona.

Milošević je navela da su i lekari na respiratorima zbog korone i da se strašno brine za svoje kolege.

- Nemojte se izlagati virusu, poštujte mere, ne možemo još dugo ovako da izdržimo - apelovala je Miloševićeva.

Sistem je prenapregnut do krajnjih granica, a priliv bolesnika, pre svega teških, koji zahtevaju kiseoničku terapiju i bolničko zbrinjavanje, ogroman je, ukazao je danas direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović.

- Iz dana u dan se ta cifra menja, nekad je malo manja, nekad nešto veća, ali je broj suviše veliki - rekao je Stevanović i dodao da su angažovani svi mogući kapaciteti, a da se, istovremeno, ne ugroze i nekovid bolesnici.

Stevanović je rekao i da se svakog dana preraspodeljuju pacijenti, iz gotovo svih zdravstvenih centara, a ne samo iz Beograda, u druge zdravstvene centre, na postojeća slobodna mesta, shodno težini kliničke slike i mogućnosti lečenja i nege.

- Trudimo se da svakom pacijentu obezbedimo mesto, da svako bude primljen i da dobije terapiju u skladu sa težinom kliničke slike - rekao je Stevanović, javlja Tanjug.

On je ponovo zamolio sve da poštuju mere, jer ovu situaciju, ističe, možemo da pobedimo samo zajedno.

- Da prihvatimo da je virus tu, da upravlja našim životima i sistemom, a mi možemo malo još da kormilarimo u tome. Kada broj obolelih bude preveliki, ako ne smanjimo širenje zajedničkim naporima, nećemo više ni to moći da radimo - upozorio je Stevanović.

Apelovao je posebno na sve one koji, kaže, ne veruju da virus postoji i da se dešava nekom drugom.

- Dešava se nama, danas, ovde. Molim vas, poštujte mere - poručio je Stevanović.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još