Bodiroga uz Đilasa

Srpske košarkaške mrežice ne miruju. U sred sezone bilo bi logično da se uglavnom tresu od lopti, ali na ovim geografskim širinama ima do mile volje onih virtuelnih, koje dobijaju na kvantitetu kako se približava čas odluke.

Sredinom aprila (18.), na zasedanju Izborne skupštine, nacionalni savez bi trebalo da dobije predsednika, sa kojim bi otpočeo novi četvorogodišnji ciklus. Međutim, dileme praktično nema.

Kada je nedavno Predrag Danilović, predsednik Partizana, obelodanio predlog da Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, zauzme čelnu funkciju KSS, više je bilo pitanje da li će se neko usuditi da istakne „protivkandidaturu“. Ostala je samo puka formalnost izbora, dok u međuvremenu pristižu pisma bezrezervne podrške potpredsedniku Demokratske stranke.

Već viđen izbor dovoljno iskusnog političara, veštog biznismena i pragmatičara, trebalo bi da okonča seriju manje- više sitnih zemljotresa, koji su u kvartalnim intervalima drmali u Sazonovoj 83 poslednjih godinu i po dana. Praktično od nagoveštaja povratka starog reprezentativnoj sjaja, odnosno povratka sa Evropskog prvenstva 2009. u Poljskoj, sa seniorskim srebrom oko vrata. Teška finansijska situacija, ali i ista takva retorika tadašnjeg selektora Dušana Ivkovića, ipak, nisu pre kraja mandata oterali sadašnje rukovodstvo, na čelu sa predsednikom Draganom Kapičićem.

Od njegovog imenjaka Đilasa se očekuje mnogo više mira i novca u kući, uz jedan novi - polumandatarski sistem odlučivanja, koji već od vrha piramide vlasti podrazumeva čak četiri potpredsednika KSS.

A kada već nema dileme oko ličnosti „prvog“, čini se ni da aktuelni gradonačelnik nema nedoumicu u vezi saradnika. Preciznija bi bila jednina, mesto potpredsednika koje će pokrivati mušku košarku. Dejan Bodiroga, proslavljeni reprezentativac, koji se davno našao na „listi“ za sva vremena i sve košarkaške ukuse.

Igranje na kartu „belog Medžika“ bio bi neka vrsta indirektnog puta da se najistaknutiji član poslednje zlatne generacije, čija je vladavina mogla da se protegne na dekadu u smiraj 20. veka da ne beše famoznih sankcija - nađe u vrhu KSS i vrati već pomalo zaboravljeni slogan „košarka košarkašima“. Bodiroga bi svakako bio najatraktivniji i najidealniji saradnik, ali i ogromna sportska podrška predsedniku, koji ima mnogo drugih obaveza i van košarke. Bliži izvori Đilasu već sada tvrde da bi gradonačelnik budući četvorogodišnji mandat, između ostalog, iskoristio da „uvede“ nekadašnjeg sjajnog košarkaša i čoveka bez mrlje u karijeri u upravljačke vode.

Ako nam se već nagoveštava ova kombinacija, a na vagu se stavi globalna političko-finansijska situacija u zemlji, sa posebnim tmurnim osvrtom na sportski sektor, naša košarka ne bi, u ovom trenutku, mogla da izvuče bolji „par kečeva“ od tandema Đilas-Bodiroga! Prvi čovek Beograda je najveća moguća garancija Kući košarke da se sa zebnjom ne iščekuje svaki prvi u mesecu. I mnogo više od toga, uz dosta lakše pokrivanje reprezentativnog godišnjeg troškovnika (oko dva i po miliona evra).

Bodiroga se sigurno neće reaktivirati, ali ne postoji nijedan njegov kolega koji bi imao bolje preporuke za pomenutu funkciju. Bilo da je reč o kontaktima i odnosima, pre svega, sa seniorima, ali i selektorom, bez obzira ko se nađe na spisku, odnosno kraj aut linije. Igračka prošlost skoro besprekorno bogato slavna, na sličan način nastavljena i kada je patike obesio o klin, mnogo više i od konkretne funkcije (jedno vreme direktor rimske Lotomatike). Odmereno, bez zaletanja, oduvek je vežbao diplomatiju, iako se ceo život školovao samo za jedno – košarkaša.

Dejan Bodiroga bi u trenutku sadašnjem, ali i bliskoj budućnosti, mogao da bude „karika koja nedostaje“ košarkaškoj organizaciji: spona biznisa i sporta, ali i veličina koja bi stala na put sebičnim klupskim interesima. I da, u isto vreme, bude naš čovek od autoriteta u FIBA, tamo gde se prelamaju interesi svetske košarke.

(old_image)

Uslov i želja Dušan Ivković

Srbija je jedina iz kruga ozbiljnih učesnika predstojećeg Evropskog šampionata u Litvaniji (31. avgust - 18. septembar) koja nema rešeno pitanje selektora. Ili je nekoliko telefonskih poziva ipak rešilo„enigmu” Dušan Ivković, kako se uveliko, mada nezvanično, priča po košarkaškim kuloarima.

Trofejni stručnjak je želja (uslov) da se Dragan Đilasi formalno prihvati uloge predsednika KSS, uprkos nedavnom pismo-ostavci iz Atine. Istini za volju, malo bolji poznavaoci prilika u trofejnom sportu Ivkovićevo „zbogom“ nisu ni primili zdravo za gotovo. Kao ni njegove povike na KSS, dok je još redovno svraćao u kancelariju u Sazonovoj: počev od „ne rade ništa“do „nepostojeći savez“, ali i prozivki generalnog sponzora „Telekoma Srbija“ juna prošle godine. Samo je redovno korišćena šok terapija ne bi li se drma(l)o KSS, a indirektno i državna piramida kojoj, od finansiranja vrhunskog sporta, mnogo lakše idu telegrami, čestitke i - slikanja sa osvajačima medalja.

(Ne)provereno, i budući predsednik Đilas odgovara Ivkoviću. Samo da posluži zdravlje 68-godišnjeg stratega, i ne „iznevere“ i klupske ambicije u Olimpijakosu.

Ako se pomenuta kombinacija ipak ne ostvari, KSS i reprezentacija, koja će na EŠ u Litvaniji pokušati da izvadi vizu za OI 2012, biće u povećem problemu traženja novog rešenja.

Svi predsednikovi ljudi

Po novom Statutu, pored potpredsednika za mušku košarku, kome je najbliži Dejan Bodiroga,
preostale tri funkcije istog ranga predviđene su za ženski sektor, takmičarski deo, ali i finansije i marketing.

Ako „prođe“ opcija sa Bodirogom, već viđeni predsednik Đilas lako bi i za najbolje košarkašice mogao da traži slično (bivše reprezentativno) rešenje, poput Anđelije Arbutine.Takmičenje bez upliva u KLS, i nije toliko zanimljivo, što upućućuje da taj resor može da dobije i neki revnostan kancelarijski birokrata, kao što ni mesto „ministra“ finansija nije rezervisano za medijsku zvezdu nego za predsednikovog čoveka od poverenja.

Prvi čovek KSS predložiće i generalnog sekretara. Da li će to biti „tipovani“ Dejan Tomašević, nekadašnji sjajni reprezentativac, ili „treći čovek“, ostaje da se vidi.

Izvor: www.novosti.rs

Pogledajte još