ŠEST DELOTVORNIH KOMBINACIJA: Redovno konzumirajte užine koje gase želju za slatkišima

Bilo da želite da se rešite nekoliko kilograma ili samo nastojite da jedete zdravije, dostizanje ciljeva može biti teško. Manji unos kalorija je stub mršavljenja, ali osećaj sitosti i zadovoljstva važniji je nego što se misli. Zbog nervoze i gladi mnogi odustanu od zacrtanih ciljeva. Zdrava užina vam pomaže da zavarate želudac i izbegnete napade gladi koji dovode do toga da za večeru pojedete mnogo više nego što bi trebalo.

Proteini, vlakna i zdrave masti čine da se duže osećate sitim i manja je verovatnoća da ćete se kasnije prejesti. Pored toga, ovaj trio se vari sporije od prostih ugljenih hidrata, što pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi. Baš zato su proteini, vlakna i zdrave masti ključne komponente ishrane koja dovodi do mršavljenja. Oni vas drže sitim duže vreme i uz mali unos kalorija (čak i minimalno smanjenje kalorija igra veliku ulogu u gubitku kilograma.) Najbolja užina za mršavljenje uključuje bar dve od sledećih namirnica: povrće, voće, celo zrno, zdrava masnoća ili nemasni izvor proteina.

Maline i orasi

Ovo je moćna kombinacija odlična za mršavljenje. Maline su pune vlakana (8 grama po šolji), a sirovi orasi sadrže masti, proteine i omega-3 masne kiseline. Masne kiseline se bore protiv upala, što može biti posebno korisno za postizanje vaših ciljeva (zapaljenje je često povezano sa gojenjem i može otežati gubitak kilograma).

Grčki jogurt i bobičasto voće

Jedna šolja grčkog jogurta obezbeđuje 12-14 grama proteina i sadrži oko 100 kalorija, ali obavezno potražite onaj koji nije zaslađen. Dodavanjem 1 šolje bobičastog voća podići ćete ovu zdravu grickalicu na viši nivo (dodatna vlakna, vitamini i minerali).

Sirovo povrće sa svežim umakom

Šolju sirovog povrća (šargarepa, celer ili paprika) grickajte sa ukusnim domaćim umakom (mešavina grčkog jogurta i suvih začina). To je odlična užina sa malo zdravih masti i puno proteina i drugih hranljivih sastojaka. Povrće je jedna od najboljih grickalica za mršavljenje jer možete pojesti veliku količinu, a nećete uneti previše kalorija.

Tvrdo kuvana jaja i sir

Brza i laka užina koju čine dva tvrdo kuvana jaja sa sirom sadrži mnogo proteina i masti.

Urme sa puterom od orašastog voća

Bogate antioksidansima koji su ključni za borbu protiv bolesti, urme su savršena poslastica koja će zadovoljiti potrebu za slatkišima. Prelijte 2-3 urme puterom od orašastih plodova i dobićete zdravu, zasitnu užinu.

Proteinske grickalice

U kutiju za užinu stavite nekoliko kockica sira sa niskim sadržajem masti, dodajte oko 1/4 šolje badema ili pistaća i šolju bobičastog voća. Ova zdrava grickalica za mršavljenje sadrži tri ključna elementa – vlakna, proteine i zdrave masti. Najbolje od svega je što svakodnevno možete menjati kombinacije i dobijati nove ukuse.

Izvor: Stil.kurir.rs/Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još