ŠEST ZNAKOVA DA JE TELO DEHIDRIRANO: Nedostatak tečnosti utiče na izgled i zdravlje

Sve je rečeno o tome koliko je voda neophodna za normalan rad organizma, ali ne unose svi dovoljnu količinu tečnosti.

Uz hiljadu dnevnih poslova jednostavno zaboravimo da pijemo dovoljno vode, što dovodi do dehidratacije. Nedostatak tečnosti u telu trenutno utiče na vaš izgled i blagostanje.

Šest znakova da je vaše telo dehidrirano:

Suva koža

Budite sigurni, vaša koža će vam odmah dati do znanja da vašem telu nedostaje vode. Boja kože postaje siva, javlja se osećaj zatezanja i perutanja. Bore koje su ranije bile jedva primetne mogu postati izražajnije, a krugovi ispod očiju - tamniji. Mnogi pokušavaju da reše problem stalnim nanošenjem hidratantne kreme, ali od toga će vam biti malo koristi ako ne povećate količinu konzumirane tečnosti. Takođe, kozmetičari preporučuju upotrebu vode za umivanje čija temperatura ne prelazi telesnu temperaturu.

Umor

Ovu popodnevnu želju za spavanjem, mnogima poznatu, često ne uzrokuju povećana opterećenja, već banalni nedostatak tečnosti. Kada je telo dehidrirano, krvni pritisak pada, puls raste, a krv sporije teče do mozga - sve to čini da se osećate umorno. Pre nego što uzmete još jednu šolju kafe (koja je, inače, među rekorderima po dehidrataciji), popijte čašu vode.

Razdražljivost

Da li ste hiroviti ili vičete na kolegu bez ikakvog razloga? Popijte čašu vode i vaše raspoloženje će se odmah popraviti. Raspoloženje direktno zavisi od nivoa tečnosti u telu: brojna istraživanja su pokazala da ako je nivo vode 1% manji nego što bi trebalo, rizikujete da postanete tempirana bomba koja u svakom trenutku može eksplodirati.

Glavobolja

Nedostatak tečnosti može izazvati jake glavobolje. Dehidratacija utiče na nivo serotonina u krvi, što uzrokuje jake bolove u predelu slepoočnice. Pored toga, mali krvni sudovi u mozgu vrlo brzo reaguju na nivo vode i, ako su niži od normalnih, izazivaju ozbiljne migrene. Pokušajte da popijete dve čaše vode pre nego što popijete lek protiv bolova. Najverovatnije će glavobolja prestati.

Grčenje mišića

Kada vaše telo ne dobije dovoljno vode, protok krvi se usporava, što izaziva grčeve u mišićima. Da bi sprečilo dehidrataciju vitalnih organa, telo odvodi tečnost iz mišića, jer oni nisu toliko važni. Grčevi zapravo nisu opasni po život, ali nisu prijatni, pa je bolje izbegavati dehidrataciju.

Edem

Sa nedostatkom vode, telo je prisiljeno da u tkivima zadrži svu vodu koju ima. To dovodi do usporavanja cirkulacije krvi, metabolizma i edema.

Rasprostranjeno je i potpuno lažno mišljenje da se edem formira od viška tečnosti. Mnogi ljudi pokušavaju da se izbore sa oticanjem ograničavanjem unosa vode, ali to dovodi samo do povećanog otoka. Rešavanje ovog problema je krajnje jednostavno: morate da nadgledate koliko pijete vode.

Lekari preporučuju 30 ml tečnosti na 1 kg telesne težine, odnosno u proseku 2-2,5 litra dnevno. Međutim, dva litra tečnosti znače dva litra čiste vode. Čaj, kafa, sokovi i bezalkoholna pića se ne računaju - naprotiv, oni samo dehidriraju telo, pa ih ne bi trebalo zloupotrebljavati.

Izvor: Stil.kurir.rs/Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još