Ekonomska politika Srbije mora biti opreznija

BEOGRAD, 10. marta 2011. (Beta) - Ekonomska politika Srbije u 2011. godini, mora da bude opreznija i konzervativnija i ne sme se dopustiti da javna potrošnja bude veća od predvidjene budžetom, izjavio je u četvrtak u Beogradu ekonomista Pavle Petrović.

Petrović je predstavljajući nov broj "Kvartalnog monitora" kazao da je potrebna odgovorna fiskalna politika i da treba sprečiti da inflacija i kurs izmaknu kontroli, jer je sve to ključno za održavanje makroekonomske stabilnosti u zemlji.

Prema rečima Petrovića, iskustva iz prethodna četiri izborna ciklusa u Srbiji pokazuju da je u godini pre i posle izbora javna potrošnja uvek snažno rasla i zato fiskalna politika ne sme da bude pod presudnim uticajem tekuće politike.

Petrović koji je glavni i odgovorni urednik "Kvartalnog monitora", naglasio je da bi dobar signal investitorima da će se održati makroekonomska stabilnost i da javni dug neće izmaći kontroli, bilo kada bi 2012. godine budžetski deficit bio manji nego ove godine - na nivou od tri do 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.