Oproštaj ministra odbrane uz muziku Dip Parpla

BERLIN, 10. marta 2011. (Beta) - Nemačke oružane snage prirediće u četvrtak svečano povečerje, najvišu vojnu ceremoniju Bundesvera, kao oproštaj od Karla Teodora Gutenberga (Karl Theodor zu Guttenberg) koji je prošle sedmice podneo ostavku pošto se ispostavilo da je njegov doktorski rad iz 2006. godine plagijat.

Bivši ministar zaželeo je da mu veliki orkestar Bundesvera, kako prenose mediji pozivajući se na portparola orkestra, odsvira pesmu "Smoke on the Water" (Dim na vodi) engleske hard rok grupe "Dip Parpl" (Deep Purple).

Bulevarska štampa čiji je miljenik Gutenberg bio u protekle dve godine, rado je objavljivala fotografije ministra sa neformalnih skupova, posebno sa koncerata gruppe AC/DC za koju je 40-godišnji Gutenberg tvrdio da mu je omiljena.

Večerašnjoj ceremoniji prisustvovaće i savezna kancelarka Angela Merkel, kao i novi ministar odbrane Tomas de Mezijer (Thomas da Maiziere).

Svečanim povečerjem u Nemačkoj se ispraćaju ne samo ministri odbrane kada, nezavisno iz kog razloga, napuštaju funkciju, već i predsednik države i savezni kancelar.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.