Rasprava o amandmanima na vladine predloge zakona

BEOGRAD, 10. marta 2011. (Beta) - Skupština Srbije počela je u četvrtak raspravu o 53 amandmana na predložene izmene zakona o vladi i o ministarstvima koje predvidjaju da Vlada Srbije ima 17 resora i 21 člana umesto dosadašnjih 24 resora i 27 clanova.

Usvajanje predloženih izmena dva zakona su uslov za rekonstrukciju Vlade Srbije.

Zakonodavni odbor prihvatio je u četvrtak amandman Saveza vojvodjanskih Madjara da se Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i ljudska i manjinska prava zove Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Taj amandman prihvatila je i vlada.

Liberalno-demokratska partija zatražila je amandmanima da se broj ministarstava smanji na 12, i predložila drugačije resore. Isto je zatražila i Srpska napredna stranka sa svojim predlogom o tome koja ministarstva treba da postoje.

Srpska radikalna stranka zatražila je formiranje ministarstva za izbegla, prognana i raseljena i brisanje odredbe u izmenama Zakona o vladi koja predvidja da su članovi vlade dužni da u javnim izjavama izražavaju i zastupaju statove vlade. Amandmane je podnela i Demokratska stranka Srbije koja traži drugačiju organizaciju ministarstava, odnosno da vlada ima tri ministarstva.

Pogledajte još