Danas Poslovni forum srpskih i turskih privrednika

BEOGRAD, 11. marta 2011. (Beta) - U Istanbulu će danas, u okviru posete državno-privredna delegacija Srbije Turskoj, biti održan Poslovni forum kojem će prisustvovati veći broj privrednika dve zemlje.

U Tursku su otputovalu predstavnici srpskih kompanija koje već izvoze u tu zemlju ili planiraju saradnju sa turskim firmama kao što su Farmakom korporacija, Goša montaža, EPS, RTB Bor, Grand inženjering, Delta inženjering i Zlatara Majdanpek.

Očekuje se da će srpska delegacija, koju predvodi premijer Mirko Cvetković, posetu Turskoj iskoristiti i za razgovore s predstavnicima kompanije Turkiš erlajns (Turkish Airlines) o strateškom partnerstvu sa srpskom avio kompanijom Jat ervejz.

Trgovinska razmene dve zemlje u 2010. godini iznosila je 418,61 miliona dolara, pri čemu Srbija je imala deficit od 241 miliona dolara.

Primene Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije sa Turskom počela je u septembru prošle godine i od tada je povećan izvoz proizvoda iz Srbije.

Turska iz Srbije najviše uvozu poluproizvode, sirovine (mineralna goriva i maziva), mašine, opremu, vozila, gvoždje i čelik, a na srpsko trižste izvozi uglavnom odeću i tekstilne proizvode, vozila, voće i pamuk.

len/vuk/dar

Pogledajte još