fbpx

Cunami od 10 metara opustošio severoistok Japana

TOKIO, 11. marta 2011. (Beta) - Izuzetno jak zemljotres u Japanu, koji su američki seizmolozi procenili na 8,9 stepeni Rihterove skale, podigao je u petak ujutru cunami visok do 10 metara, koji je napravio pustoš duž severoistočne obale te ostrvske zemlje, javljaju svetski mediji.

Oni takodje javljaju o velikim štetama i velikom broju povređenih i navode da se radi o najjačem zemljotresu koji je za dugo vreme pogodio Japan. Agencija Frans pres javila je da je potres odneo najmanje tri ljudske žrtve.

Epicentar bio je ispod mora, na 380 kilometara severoistočno od glavnog grada Tokija na dubini većoj od 10 kilometara, a kako javlja agencija Asošijeted pres, zgrade u glavnom gradu žestoko su se ljuljale, vozovi su se zaustavili a plafon jedne velike hale se srušio, povredivši nepoznat broj ljudi.

Kako javlja internet izdanje britanskog lista Telegraf, crni dim kulja iz jedne zgrade na periferiji Tokija, a brzi vozovi na linijama ka severu zemlje su stali. Mediji javljaju o brojnim požarima.

Japanski seizmolozi su procenili jačinu zemljotresa na 7,9 stepeni, ali je potom seizmološki zavod SAD dva puta podizao ovu brojku: prvo na 8,8 a onda na 8,9 stepeni Rihterove skale. Poslednje japanske procene govore o 8,4 stepeni.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.