NERASKIDIVA POVEZANOST MOZGA I STOMAKA: Kako emocije utiču na rad creva?

Bilo bi najlakše da za sve stomačne probleme okrivimo slab probavni sistem. To bi bilo lakše rešiti, međutim, kada pričamo o osetljivom stomaku – dijareji, gasovima, nadutosti, nije sve baš tako jednostavno. Svakako, ono što konzumiramo može da deluje na rad creva, ali da li ste ikada pomislili da problemi sa stomakom nemaju nikakve veze sa samim stomakom? Mnoge od ovih čestih fizičkih tegoba zapravo su povezane sa mozgom.

Razmislite samo koliko puta ste imali stresan i emotivan dan koji vas iscrpi, a čiju cenu je platio upravo vaš stomak.

Da li ste primetili kako nemate apetita kada imate naporan dan? Ili kako vam treperi stomak dok se spremate za važan sastanak? Bilo da ste nervozni, ljuti, ushićeni ili tužni, bilo koja jača emocija može da izazve reakciju u crevima.

Sve ovo pokazuje da ljudske emocije u velikoj meri određuju stanje unutrašnjih organa.

To ni malo nije čudno. Creva su direktno povezana sa mozgom. Zbog toga kad smo uznemireni prva fizička reakcija na to jeste promena u radu creva.

Creva i mozak često dolaze u kontakt preko neuronskih, imunih i endokrinih veza.

- Postoje hemikalije koje su veza između određenih centara u mozgu i probavnog sistema. One utiču na pokretljivost creva, apsorpciju hranljivih materija i mikrobiome. Rad creva je povezan i sa radom pojedinih hormona koji utiču na promene raspoloženja, glad i sitost - kaže doktor Lisa Ganjhu.

Dakle, ta praznina, "rupa", koju osećate u stomaku kada nešto pođe po zlu je realna stvar. Ne znači da dramite.

- Vi tada u stvari osećate promenu koja se dešava u vašem stomaku. Na taj način se telo priprema i reaguje na datu situaciju.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još