Pirinač trajno smanjuje kilažu

Dijeta - režim Valtera Kempnera: Pirinčana dijeta nije od onih za nekoliko dana, već predstavlja smernice za ceo život

PIRINČANA dijeta skida kilograme i poboljšava opšte zdravlje. Pomaže kod problema sa dijabetesom, povišenim krvnim pritiskom, lošim varenjem. Često je zovu i Kempnerova dijeta, po Valteru Kempneru, koji ju je osmislio 1939. godine. Kao i druge zdravstvene dijete, ona uči kako da se poboljša životni stil na duge staze. Zato, ona nije dijeta za nekoliko dana, nego predstavlja smernice za ceo život.

Iako se zove pirinčana dijeta, ne znači da se jede samo pirinač. Obroci su podeljeni po kategorijama: skrobni, nemasno- mlečni, voćni, od povrća, posna mesa. Program je, takođe, fokusiran na ograničavanje unosa soli i masnoća (naročito zasićenih, životinjskog porekla) u cilju detoksikacije organizma.

Ova dijeta ne zahteva brojanje kalorija, zasnovana je na veličini obroka iz određenih kategorija. Praktično, to znači da se povećava unos integralnih žitarica, mahunarki povrća i voća, dok se ostale vrste namirnica se smanjuju, ili izbegavaju. Prvih nedelja, unos je minimalan, pa dolazi do naglog gubljenja težine!

(old_image)

Veoma je važno da se uzima malo soli. So u organizmu vezuje vodu. U ishrani većine ljudi, nalazi se 4-7 grama soli dnevno, iako je za normalno telesno funkcionisanje dovoljno pola grama dnevno. So je problematična za pacijente s visokim krvnim pritiskom i bolestima bubrega. I obratno, te bolesti prete ljudima, koji uzimaju veće količine soli. So stimuliše apetit, dok začini obogaćuju ukus hrane.

Ograničavanje unosa soli smanjuje zdravstvene rizike, uključujući holesterol, krvni pritisak, srčane bolesti i težinu, te smanjuje potrebu lečenja navedenih problema.

Osim malo soli, dijeta sa pirinčem sadrži i malo masnoća - 5 g ili manje, sadrži oko 20 g proteina i ne više od 150 mg kalcijuma. S druge strane, dijeta je prilično zahtevna. Traži angažovanje na pronalaženju kvalitetnih namirnica, zatim, spremanje malih obroka, unos integralnih žitarica.

(old_image)

Ova dijeta se naročito prepopručuje ukoliko imate zdravstvene probleme vezane za tegobe sa srcem, bubrezima, jetrom. Ukoliko imate višak kilograma i pomenute probleme - rešićete se i jednog i drugog. Ako je držite da biste skinuli kilažu - onda je ova dijeta sjajna stvar koja će vam pomoći i da „provetrite“ organizam i potpuno ga detoksifikujete.

PRIMER JELOVNIKA

1. dan - osnovna dijeta s pirinčem

Doručak, ručak i večera: 2 skrobna jela, 2 voća

Od 2. do 7. dana. - mlečno-vegetarijanska dijeta sa pirinčem

Doručak: 1 skrobno jelo, 1 nemasno mlečno jelo, 1 voće

Ručak i večera: 3 skrobna jela, 3 povrća, 1 voće

(old_image) 

OSNOVNA PRAVILA OBILNOSTI OBROKA

skrobno jelo = kriška hleba, 1/3 šoljice kuvanog pirinča, ili mahunarki, ili 1/2 šoljice kuvane testenine

voće = voće srednje veličine, 1/2 banane, ili šoljica naseckanog voća

povrće = šoljica nekuvanog, ili 1/2 šoljice kuvanog povrća

mlečno jelo = šoljica mleka, šoljica jogurta, ili 1/2 šoljice svežeg sira.

Izvor: Novosti.rs

Pogledajte još