fbpx

Usvojene izmene Zakona o vladi

BEOGRAD, 11. marta 2011. (Beta) - Skupština Srbije usvojila je u petak izmene Zakona o vladi koje utvrdjuju da premijer i potpredsednik vlade mogu istovremeno da budu i ministri, kao i obavezu članova vlade da u javnosti zastupaju i izražavaju stavove vlade.

Izmenama zakona je precizirano da su članovi vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi vlade dužni da u javnim nastupima i u izjavama u javnosti izražavaju i zastupaju stavove vlade. Odluku vlade dužan je da zastupa u javnosti i član vlade koji je glasao protiv nje ili je bio uzdržan.

Kako je utvrđeno, informacije o radu vlade ne mogu se davati suprotno načinu odredjenim poslovnikom vlade ili na način na osnovu kojeg se ne može utvrditi koji član vlade daje informaciju.

Precizirano je da su "članovi vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi vlade, dužni da poštuju i izvršavaju obavezna upustva i posebna zaduženja koje im da predsednik Vlade, shodno programu i politici vlade".

Izmenama zakona je utvrđeno da od podnošenja predloga za razrešenje člana vlade do odluke Skupštine, ministar ne može da obavlja svoja ovlašćenja, već ih preuzima član vlade koga premijer za to ovlasti.

Zakon stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.