fbpx

Vlada Srbije izmenila strategiju o Srbima u regionu

BEOGRAD, 11. marta 2011. (Beta) - Vlada Srbije izbacila je iz strategije o odnosima sa Srbima u regionu odredbe koje su izazvale kritike u Crnoj Gori i Hrvatskoj zbog zalaganja da Srbi u tim zemljama dobiju status konstitutivnog naroda.

Vlada Srbije je na sednici 3. marta donela odluku o izmenama Strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu, usvojene 21. januara.

Prva izmena odnosi se na odeljak "Posebni deo projekcije očuvanja i jačanja odnosa matične države i Srba u regionu" u delu "Crna Gora". Iz tog dela izbačena je rečenica:

"Takođe, Republika Srbija treba da kao cilj svog nastojanja postavi priznanje političke konstitutivnosti srpskom narodu u Crnoj Gori, što prodrazumeva činjenicu da do ispunjenja ovog važnog cilja srpski narod mora da uživa puna nacionalna prava".

Drugom izmenom iz odeljka "Željeni standardi" izbačena je rečenica "Pored Bosne i Hercegovine u kojoj su već u statusu konstitutivnog naroda, konstitutivnost bi trebalo da bude ponovo uspostavljena za srpski narod u Republici Hrvatskoj i za srpski narod u Crnoj Gori".

Vlada Crne Gore u četvrtak je oštro kritikovala tu Strategiju upozorivši da se Srbija tim dokumentom direktno meša u unutrašnje poslove Crne Gore.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.