Najs optužuje Del Ponteovu

SARAJEVO, 12. decembar 2007. (FoNet) - Džefri Najs, koji je vodio proces protiv Slobodana Miloševića u Hagu, izjavio je da je Karla del Ponte upropastila haško tužilaštvo nestručnim pravnim potezima i politikanstvom.

«Del Ponte se nije iskazala ni kao pravnik ni kao menadžer ni kao vođa», rekao je Najs u intervjuu koji danas objavljuje "Dnevni avaz".

«Optužnice su pisane amaterski i mnoge stvari se nisu mogle dokazati. Takođe, bila je sklona političkim kalkulacijama. Da bi se napravio nacionalni balans, dizane su optužnice bez jasnih dokaza, što će se pokazati u slučaju Ramuša Haradinaja», rekao je britanski pravnik.

Najs, koji zbog Miloševićeve smrti taj proces nije doveo do kraja, nije želeo kalkulisati oko toga da li bi dokazao optužnicu za sve tačke, ali je rekao da upravo Miloševićev slučaj pokazuje svu nestručnost tužilaštva.

«Miloševića je trebalo optužiti zajedno sa drugim srbijanskim funkcionerima za zločinački poduhvat. Tada bi se i nakon njegove smrti suđenje nastavilo i taj najviši nivo političke odgovornosti bi se doveo kraju", rekao je Najs.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.