Srbiji 1,5 milijardi evra za izlazak iz krize

BEOGRAD, 11. marta 2011. (Beta) – U okviru zajedničke pomoći svetskih finansijskih institucija za borbu protiv krize za Srbiju je izdvojeno 1,5 milijardi evra, objavljeno je u petak.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i Svetska banka su u okviru akcionog plana podrške bankarskim sistemima i kreditiranju privrede u centralnoj i istočnoj Evropi na raspolaganje stavile 33 milijarde evra, sto je 8,5 milijardi vise nego sto je prvobitno planirano, preneo je portal EurAktiv Srbija.

U okviru te akcije za borbu protiv krize, pokrenute 27. februara 2009, Turskoj i zemljama Zapadnog Balkana na raspolaganju je ukupno 10,6 milijardi evra.

EBRD je Srbiji odobrio znatno vise novca nego svim drugim zemljama Zapadnog Balkana – 447 miliona evra, dok je Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori ukupno na raspolaganju 489 miliona. Od toga su u Srbiji potpisani ugovori za 301 milion, a isplaćeno je 213 miliona evra.

Evropska investiciona banka (EIB) za Srbiju je odobrila 664 miliona evra, od čega je isplaćeno 335 miliona. EIB je novac u regionu najviše realizovao preko grupa Unikredit i Erste. Kada je reč o grupi Svetske banke, Srbiji je na raspolaganje stavljeno 409 miliona evra.