MASKE OBAVEZNE I ZA DECU STARIJU OD 4 GODINE: Vlada Srbije usvojila novu Uredbu o merama za suzbijanje koronavirusa

U Službenom glasniku Srbije juče je objavljena najnovija Vladina Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19, u kojoj su detaljno navedene najnovije mere koje stupaju na snagu u nedelju, pojedine koje važe odavno, ali i neke koje su unele zabunu.

U najnovijoj Uredbi koja je juče usvojena na sednici Vlade Srbije do detalja je objašnjena nova mera vezana za PCR test i ulazak u Srbiju, koja stupa na snagu u nedelju, 20. decembra.

Ono što se u poslednjem vladinom dokumentu takođe navodi, jeste i da su deca starija od četiri godine dužna da nose zaštitne maske. Ovo je mera o kojoj se u poslednje vreme uopšte nije govorilo, niti raspravljalo u javnosti.

Ulazak u Srbiju, PCR test, karantin

U članu četiri detaljno je objašnjena najnovija odluka Vlade Srbije vezana za ulazak stranih državljana i naših ljudi koji žive u inostranstvu.

U Uredbi se navodi:

Strancima je ulazak u Republiku Srbiju dozvoljen samo ako poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze. Putnici treba da se testiraju pre putovanja, ne prilikom dolaska u Republiku Srbiju. U Srbiju ne mogu ući ukoliko nisu testirani i ne poseduju negativan RT-PCR test i moraju se vratiti u zemlju iz koje dolaze. Ukoliko postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, a koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti (kašnjenje/odlaganje leta, polaska autobusa, voza i sl.), onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju.

Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, kao i članovima diplomatsko-konzularnog osoblja i članovima njihovih porodica, a koji ne poseduju negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije države iz koje dolaze ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata, na ulazu u Srbiju određuje se mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana.

Karantin prestaje da važi ako lice kome je određen u periodu trajanja mere dobije negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 izdat od strane referentne laboratorije.

Na ulazu u Srbiju na graničnim prelazima biće istaknuta zdravstvena upozorenja, a prilikom pasoške kontrole mogu biti i uručivana i druga pisana obaveštenja u formi zdravstvenog upozorenja.

Međutim, ono što se u uredbi takođe spominje i što je zbunulo mnoge, jeste član koji se vezuje za decu i nošenje maski. kako stoji u poslednjoj Vladinoj uredbi deca starija od četiri godine, obavezna su da nose maske. Uz dobro poznata pravila o nošenju maski u zatvorenom prostoru, dodaje se i ovo:

- Roditelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama, odnosno njihovi staratelji, dužni su da obezbede da deca starija od četiri godine nose zaštitnu masku u zatvorenom prostoru i napolju kada nije moguće obezediti distancu veću od dva metra.

Izlazak iz bolnice bez kontrolnog testa

U članu dva Uredbe definisano je bolničko lečenje, kućna izolacija, ali i protokoli za izlazak iz bolnice, pa se tako navodi da nije neophodan kontrolni test na koronu da bi pacijent izašao sa bolničkog lečenja.

U Uredbi stoji da kod lica kojima je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma ili znaka zarazne bolesti Kovid-19, upućuju se u kućnu izolaciju sa zdravstvenim nadzorom u trajanju od 14 dana. Nakon ovog perioda treba da se jave na pregled kod lekara primarne zdravstvene zaštite (COVID ambulante) u Domu zdravlja.

Lica obolela od kovida, a kod kojih težina bolesti ne zahteva lečenje u bolničkim uslovima, tokom perioda zaraznosti, nakon pregleda lekara specijaliste, upućuju u kućnu izolaciju pod zdravstvenim nadzorom lekara primarne zdravstvene zaštite (kovid ambulante). Po potrebi se upućuju i u prijemno-trijažni centar kovid bolnica.

Lica koja su obolela od zarazne bolesti Kovid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, nakon izolacije, lečenja i otpuštanja na kućno lečenje bez kontrolog RT-PCR testiranja, dužna su da ostanu pod zdravstvenim nadzorom još 14 dana (kućna izolacija), nakon čega se javljaju na pregled lekara primarne zdravstvene zaštite (kovid ambulante) u domu zdravlja.

Kada uredba stupa na snagu

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", osim odredaba koje se tiču PCR testa za ulazak u Srbiju, a što se primenjuje od 20. decembra do 10. januara 2021. godine. Odredba koja je povezana sa ulaskom u zemlju i koja se odnosi na kontrolu karantina u kućnim uslovima, može se primenjivati nekoliko dana duže do 19. januara 2021. godine.

Izvor: Blic.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još