SVE BLAGODETI KRALJEVSKOG VOĆA: Nar ublažava bolne menstruacije i štiti od kardiovaskularnih bolesti

Nar se naziva kraljevskim voćem, ali ne zbog krune koju ima na vrhu ploda već zbog svog jedinstvenog sastava i ogromnog broja korisnih svojstava. Nar se široko koristi u medicinske svrhe. Ovo voće sadrži čitav vitaminsko-mineralni kompleks koji ima neverovatan efekat na ljudsko telo. Ispostavlja se da sok od nara sadrži čak 15 vrsta aminokiselina, od kojih se 6, osim u naru, može naći samo u mesu. Dakle, ako odlučite da se odreknete mesnih proizvoda, supstance neophodne za zdravlje možete dobiti iz nara.

Šta sve nar radi našem telu:

1. Poboljšava hormonalni nivo

Ispostavilo se da seme nara sadrže ulja koja vraća hormonalnu ravnotežu u telu. Žene treba da obrate posebnu pažnju na ovo voće, jer ublažava bol tokom menstruacije, ublažava glavobolju i pomaže u menopauzi.

2. Deluje kao prirodni insulin

Nar je veoma koristan za dijabetes. 0,5 kašičice soka od nara 4 puta dnevno smanjuje šećer u krvi.

3. Povećava hemoglobin

Ljudima koji pate od anemije preporučuje se da piju 0,5 čaše razblaženog soka od nara 3 puta dnevno 30 minuta pre obroka tokom dva meseca.

4. Dezinfikuje usnu duplju

Kora nara ublažava bol i dezinfikuje grlo i usta tokom stomatitisa, faringitisa i bolova u grlu.

5. Smanjuje krvni pritisak

Nar je takođe neophodan za hipertenzivne pacijente, jer je u stanju da snižava krvni pritisak bez negativnih posledica po telo. Ovo voće takođe ima umirujuća svojstva. Da biste smirili nervni sistem, oslobodili se nesanice i anksioznosti, potrebno je da pijete čaj sa dodatkom osušenih membrana nara.

6. Poboljšava memoriju

Ispostavlja se da upotreba 8 g soka od nara tokom četiri nedelje značajno poboljšava pokazatelje verbalne i vizuelne memorije.

7. Ublažava upale

Za bolesti bubrega, jetre, zglobova, očiju, ušiju i polnih organa, lekari savetuju upotrebu kore nara. Da biste je pripremili, trebalo bi da uzmete 2 supene kašike iseckane kore, sipajte ih 1 šolju vruće vode i tečnost kuvajte 30 minuta na ringli. Zatim procedite čaj i dodajte još malo prokuvane vodu. Koristite ovaj lek 2-3 puta dnevno, 50 ml pola sata pre obroka.

8. Smanjuje glad

Već 1 čaša soka od nara dnevno vam pomaže da održavate težinu zbog svoje sposobnosti da produži sitost. Naučnici tvrde da je ovaj efekat posledica polifenola sadržanih u soku, koji su poznati po svojoj sposobnosti da potiskuju apetit.

9. Štiti od bolesti kardiovaskularnog sistema

Stalna konzumacija nara u hrani značajno smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti. Takođe 0,5 ml sok od nara 3 puta dnevno štiti od srčanog i moždanog udara.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još