U ponedeljak izbor novih članova vlade

BEOGRAD, 13. marta 2011. (Beta) - Skupština Srbije u ponedeljak će na posebnoj sednici izabrati nove članove vlade koja će ubuduće imati 17 resora i 21 člana, umesto dosadašnjih 24 ministarstava i 27 clanova vlade.

Novi članovi vlade će, po izboru u parlamentu, položiti zakletvu. Prethodno će parlament konstatovati ostavke ministara koji će ostati bez funkcija, kao i onih čijim će resorima biti dodati novi poslovi. Ostavke nisu podnosili ministri u čijim resorima nije bilo promena.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković saopštio je u utorak, 8. marta imena kandidata za sastav nove rekonstruisane vlade koji je uputio parlamentu.

Prema predlogu, premijer Mirko Cvetković će uz tu funkciju voditi i ministarstvo finansija.

Zamenik premijera i ministar unutrašnih poslova ostaće Ivica Dačić, a potpredsednici Vlade Božidar Djelić i Jovan Krkobabić.

Umesto Mladjana Dinkića, za potpredsednika Vlade predložena je Verica Kalanović, doskorašnja ministarka za nacionalni i investicioni plan, što je resor koji je ukinut u rekonstruisanoj vladi.

Ministar odbrane ostaće Dragan Šutanovac, a ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Na dosadašnjim funkcijama biće i ministarka pravde Snežana Malović, ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković, kao i ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

Na dosadašnjim funkcijama ostaju i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

Za ministra poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede predložen je zamenik predsednika Demokratske stranke i nekadašnji ministar pravde Dušan Petrović, a za ministra ekonomije i regionalnog razvoja, umesto Mladjana Dinkića, predložen je državni sekretar u tom ministarstvu Nebojša Ćirić.

Za ministra infrastrukture i energetike predložen je Milutin Mrkonjić, a za ministra prosvete i nauke Žarko Obradović. Milan Marković, kako je predloženo, biće ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Umesto Tomice Milosavljevića, koji je podneo ostavku na funkciju ministra zdravlja, predložen je Zoran Stanković.

Oliver Dulić biće ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, a Predrag Marković ministar kulture, informisanja i informacionog društva. Srdjan Srećković predložen je za ministra vera i dijaspore.

Pogledajte još