NANOSI IM MORALNU ŠTETU: Rus tužio "Koka-Kolu" za uništavanje nacionalne tradicije

Stanovnik sibirskog grada Tomska tuži kompaniju "Koka-Kola" zbog "nametanja" njihove, zapadne, slike Deda Mraza ruskom društvu umesto slovenskog Djeda Moroza i njegove unuke Snjeguročke koji su tradicionalni u njegovoj zemlji.

Denis Amosov tvrdi da je "Koka-Kola" odgovorna za nametanje svoje verzije Deda Mraza i potiskivanje autentičnih likova koji sumbolizuju Božić i Novu godinu, kao što su slovenski Djeda Moroz i njegova unuka Snjeguročka u svesti Rusa i da bi zbog toga trebalo da budu kažnjeni.

- Sve više dece i odraslih misli da je srećna Nova godina moguća samo uz "Koka-Kolu" i njihovog Deda Mraza - navodi Amosov u video-snimku koji je objavio na svom profilu na Instagramu.

- Ruska tradicija i vekovna istorija se gube.

U svom govoru, Amosov, inače marketinški stručnjak, primećuje da sezona praznika više ne "pruža isto zadovoljstvo" kao ranije, zbog "bujice reklama u pretpraznična vremena" i stalnog pojavljivanja "zapadne verzije" Dada Mraza.

Podnet je tužbeni zahtev za odštetu u iznosu od 30 miliona rubalja (411.000 dolara) za "nadoknadu moralne štete" i kako bi se od tog novca "promovisala zaštita lika ruske Snjeguročke".

Amasov je, takođe, apelovao i na predsednika Vladimira Putina i na Ministarstvo kulture da ograniče prikazivanje "Koka-Kolinog" Deda Mraza u Rusiji i da zahtevaju od kompanije da na njihovom tržištu koristi lokalne likove.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još