Kampanja "Zelena Srbija" u Zaječaru: Ambasador Egipta - Drvo koje sadimo danas je šuma prijateljstva i dobre volje

Kompanija Color Media Communications pod pokroviteljstvom Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije tokom decembra sprovodi kampanju "Zelena Srbija".

U sklopu kampanje "Zelena Srbija" organizovana je sadnja drveća u 10 gradova i opština Srbije kako bi se podigla svest građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno pošumljavanje Srbije.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, kao društveno odgovorna institucija želi da doprinese podizanju svesti po pitanju ove teme i razmeni iskustava sa zemljama koje imaju diplomatska predstavništva u Beogradu.

Danas je bila organizovana sadnja crvene ukrasne šljive i breze u parku kraj Timoka u Zaječaru.

Tom prilikom prisutnima su se obratili Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara, Nj. E. Amr Alguvejli, ambasador Egipta, Predrag Ivanović, šef kabineta Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

- Čim smo dobili poziv da učestvujemo u ovom projektu odmah smo prihvatili, zbog vrednosti i značaja koje drvo ima za nas. Na početku mog dolaska u Srbiju, ambasador Srbije u Egiptu i ja, smo kao simbol dugoročnih odnosa, zasadili po jedno drvo u ambasadi, jer drvo za nas predstavlja simbol prijateljstva, ljubavi i dobrote. U našoj zemlji, 96% je pustinja, a samo 4% pokriveno zelenim površinama, tako da, za nas, jedno drvo predstavlja čitavu šumu. Drvo koje sadimo danas je šuma prijateljstva i dobre volje - poručio je Nj. E. Amr Alguvejli, ambasador Egipta.

- U poslednje dve godine se zaista trudimo da obnovimo što više zelenih površina. Vidim da je ova šljiva danas jaka i da će odoleti ako neko pokuša da izvrši atak. Naravno, ovo je samo simbolično, ali je i dobar primer da nam ukaže na to koliko je bitno da sadimo ovo drveće i vodimo računa da ne budu alergeni, jer se nalazimo u situaciji da sve veći broj ljudi pati od alergija. Svaka ova nova sadnica je nastavak života -  rekao je Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

- Moramo biti svesni da jedino konkretnim postupcima zaštite i unapređivanja celokupnog eko-sistema, možemo  sprovesti i mere očuvanja i održavanja šuma i zelenih površina. Zaštita životnih sredina podrazumeva skup različitih postupaka i mera koje sprečavaju ugrožavanje sredine sa ciljem očuvanja biološke ravnoteže - ispričao je Predrag Ivanović, šef kabineta Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Pogledajte još