Hiljadu evra ličnom kartom

Pravo stiču svi punoletni građani koji na dan 31. decembra 2007. imaju 18 godina života, da su državljani na dan 30. juna 2007, da imaju prebivalište na teritoriji Srbije, odnosno imaju status privremeno raseljenog lica s Kosova i Metohije

Veoma složen posao prijavljivanja građana koji ostvaruju pravo na besplatne akcije javnih preduzeća vršiće se posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje i mreže brojnih filijala − ističe za "Pregled" Vladimir Ilić, državni sekretar za zapošljavanje u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja. Pošlo se od pretpostavke da za to postoje tehnički preduslovi, a deo popisivanja treba da se obavi i preko pošte, zbog velikog broja lokalnih poštanskih punktova − dodaje Ilić. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavljuje da će Zakon o pravu na podelu besplatnih akcija, koji je ušao u skupštinsku proceduru, verovatno stupiti na snagu početkom naredne godine. 

U NSZ saznajemo da i nezaposleni imaju pravo na ovu vrstu akcija, ukoliko su na evidenciji i ispunjavaju zakonske uslove. Model podrazumeva da to pravo stiču svi punoletni građani koji na dan 31. decembra 2007. imaju 18 godina života, da su državljani na dan 30. juna 2007. godine, te da imaju prebivalište na teritoriji Srbije odnosno imaju status privremeno raseljenog lica s Kosova i Metohije. Uslov je takođe da nisu ostvarili pravo na besplatne akcije po osnovu ranijih propisa, te da su upisani u evidenciju nosilaca prava u skladu s ovim novim zakonom. Dinkić napominje da će evidencija za građane biti veoma jednostavna, samo s ličnom kartom u pošti ili na birou rada, gde će lični podaci biti upoređeni s onim iz biračkih spiskova. Prijavljivanje počinje, kako je predviđeno predlogom zakona, objavljivanjem javnog poziva u sredstvima informisanja, a rok za prijavu je najmanje šest meseci. Dinkić za "Pregled" komentariše da se u praksi pojavljuje niz špekulanata i agencija koje već duže vremena vrše neovlašćen popis građana. Ovakvi spiskovi nisu važeći i neće biti uvršteni u zvanične popise, koji su regulisani novim zakonom. 

"Pregled" saznaje da se u organizaciji "Nacionalna berza" do sada prijavilo više od pola miliona građana iz cele Srbije. Centralna mesta popisa organizovana su na dva mesta, na Novom Beogradu i u Borči, a uz fotokopiju lične karte i radne knjižice treba da se uplati i 260 dinara po prijavi. Interes građana ne jenjava za upis u ovu vrstu privatnih registara, jer očigledno nikome nije ni važno da li se radi o legalnom radu, a ukoliko i "izgube" simboličnih 260 dinara, i nije velika šteta u odnosu na vrednost paketa od oko 1.000 evra, koliko donosi tranzicioni "Deda Mraz".

("Pregled")

Pogledajte još