P.S. Volim te

Promocija drugog izdanja knjige "P.S. Volim te" mlade irske književnice Sesilije Ahern bila je ujedno najava istoimenog filma, koji se očekuje u bioskopima uoči Nove godine. Knjiga je svetski bestseler, preveden na 55 jezika.

Drugo izdanje knjige ("Narodna knjiga") na koricama ima fotografiju iz filma u kom glavne uloge tumače Hilari Svonk i Džerard Batler.

Reč je o atipičnoj ljubavnoj priči i, kako je Vasa Pavković, urednik "Narodne knjige", primetio, očekuje se da 90 odsto čitalaca ovog dela budu žene. Očito, žene vole ovakvu vrstu literature. Da li zbog toga što ona opušta u stresnim vremenima ili zato što je proces identifikacije sa ženskim likovima i uživljavanja u priče koje ne liče na svakodnevicu tako zavodljiv. Ili zbog toga što se teške teme u teškoj literaturi u teškim vremenima teško vare.

O tome šta čitaju muškarci, da li uopšte čitaju i da li punoletni građani koji su izašli iz školskih klupa i "oslobodili se" obavezne lektire išta čitaju, nekom drugom prilikom.

"P.S. Volim te" je ljubavni roman s elementima psihološkog romana.

Ono što je atipično je da se na prvoj strani romana saznaje da je glavni junak umro, a da je sve što se dešava kasnije posledica ljubavne veze. Postoji enigma, a neka vrsta njene odgonetke leži u tome što je junak pre smrti napisao šest ljubavnih pisama svojoj ženi, a postoji i lista, poredak, kojim redom i kad da čita ta pisma. U njima ne postoji priča. Kratka su i sadrže određena uputsva - šta ona treba da uradi u određenim razdobljima svog života. Mislim da je ova knjiga postala bestseler zbog intrige, priče i samog procesa identifikacije ženske čitalačke publike sa glavnom junakinjom romana – rekao je na promociji Vasa Pavković.

Pavković je dodao i da je knjiga napisana ležerno, šarmantno, da se lako čita i ne opterećuje čitaoca, kao i da je ono što je privuklo producente da ekranizuju ovaj roman - veliki broj živopisnih likova, porodica, rođaci, prijatelji, koji se svi trude da se nađu mladoj ženi u teškoj situaciji.

Sesilija Arhen, autorka romana, završila je novinarstvo i medijske komunikacije. Ćerka je Irskog premijera i živi u Dablinu. "P.S Volim te" je njen književni debi i najprodavaniji prvi roman u Irskoj. Kada se pojavio, bio je najprodavaniji roman na top listi "Sandej tajmsa" i brzo je postao svetski bestseler. Bio je i na listama za nagrade IMPAC Dublin Literary Award i British Book Award.

Zanimljivo je da je Sesilija Arhen ovaj roman napisala sa 22 godine. Prevodilac Olivera Ptica navela je da je bila prilično zadivljena time što se tako mlada osoba uhvatila u koštac s temom gubitka voljene osobe i uspešno se bavila ljudskom psihologijom kao i da se, radeći na prevodu romana, već posle petnaestak stranica identifikovala s glavnom junakinjom.

Čini se da je svim ženama potrebno da dožive melodramu odnosno da se užive u nju. A to je, valjda, razlog popularnosti svih melodrama na svetu, lakših i težih, sa ili bez srećnog kraja.

Premijera filma "P.S Volim te" je 20. decembra.

Jelena Jovanović

Pogledajte još