Voda za slonove

Sinopsis

Život u cirkusu "Braća Benzini: najspektakularniji šou na svetu" za nekoga je spas u vreme Velike depresije, kada posla nema nigde, a za drugoga pakao. Džejkob Jankovski (Robert Petinson) je dospeo tu jer je iznenada ostao bez sreće, bez roditelja, bez ičega. Ne znajući kuda da pođe, on se ukrcao u prvi voz koji je prolazio kroz njegovo mesto. Taj voz je zapravo putujuća kuća životinja naučenih neobičnim veštinama i najčudnovatijih ljudskih bića, gde će, kao gotovo diplomirani veterinar, postati zadužen za brigu o životinjama.

Uskoro će se nesrećno zaljubiti u Marlenu (Riz Viterspun), prelepu mladu zvezdu, koja je ostala u cirkusu jer se udala za pogrešnog čoveka - Avgusta (Kristof Volc), harizmatičnog, ali pomalo uvrnutog i mračnog trenera životinja. I slonica Rozi je tu kao velika siva nada za nove spasonosne cirkuske tačke. Jedini problem je što se čini da ona ne zna nijednu veštinu i da nije podložna dresuri. Međutim, Džejkob će naći rešenje ustanovivši da on i Rozi imaju nešto zajedničko – oboje govore poljski, zbog čega će se između njih stvoriti topao, prijateljski odnos...

Zanimljivosti

Bestseler književnice Sare Gruen "Voda za slonove" (Water for Elephants), koji je bestseler od 2006. godine, kada je objavljen, dugo je bio razlog nadmetanja između kuća "Warner Bros.", "Universal", "Paramount" i "Fox". Na kraju, prava za ekranizaciju ove omiljene knjige mnogima otkupio je "Fox", koji je pisanje scenarija poverio Ričardu Lagravenezeu, a režiju Fransisu Lorensu.

Lagraveneze i Lorens su za zvezdu filma izabrali verovatno najpopularnijeg mladog glumca na svetu - Roba Petinsona, poznatog po ulozi vampira Edvarda Kalena u sagi "Sumrak" (Twilight). Verovali su da je upravo njegova energija, talenat i ljubav prema životinjama potrebna da ova ekranizacija doživi svoj umetnički, ali i komercijalni vrhunac, dok će njega - verujemo - ovaj film dokazati kao pravog velikog glumca, a ne "samo" zgodnog ljubimca tinejdžerki.

Petinsonu je partnerka oskarovka Riz Viterspun koja u intervjuima ne propušta da naglasi da joj je bio užitak da radi sa Robom koga opisuje sledećim rečima:

- On je tako neverovatan i divan i sladak i... jednostavno najfiniti momak.

Pored Petinsona i Viterspunove, jedna od glavnih uloga pripala je i austrijskom glumcu Kristofu Volcu, koji Oskara dobio za sporednu ulogu u Tarantinovom filmu "Inglourious Basterds".

Režija: Francis Lawrence
Uloge: Reese Witherspoon, Robert Pattinson, Christoph Waltz
Pogledajte još