Festival posne hrane

Svi oni koji su mislili da je meso jedina hrana od koje se može lepo najesti, ako su posetili manifestaciju "Slavagastro", morali su da priznaju da ovaj put nisu u pravu. Svi vi koji ste propustili Deveti festival slava i pravoslavlja, sledeće godine nemojte da ponovite istu grešku.

Iako naizgled kombinacije nekih sastojaka hrane ne obećavaju mnogo, probajte, gastronomski užitak je garantovan.

Ideja organizatora je popularizacija slavskih ponuda u ugostiteljskim objektima.

- Crkveni kanoni dozvoljavaju da se slava proslavlja i van kuće. Nije bitno mesto, slava je tamo gde je domaćin - rekao je Dragan Gligorijević, predsednik “Sacen Internationala”, domaćin ovog događaja.

A na postavljenim stolovina u hotelu “Continental” izbor “ića i pića” nikad bolji! Čak ni najprobirljiviji gurmani nisu imali šta da zamere.

Aleksandar Đuričić iz restorana “Čobanov odmor” rekao nam je da slavu za 50 gostiju tri vredne žene mogu da pripreme za jedan dan. Njihova krsna slava je Sveti Nikola i ovo su njihovi predlozi slavske trpeze:

- Kao predjelo preporučujemo pasulj prebranac i punjeni luk. Na stolu treba da se nađe i rakija, koja se prvo služi kao dobrodošlica gostima, a zatim i kao aperitiv. Za svaku slavu je ipak najvažniji slavski kolač. Mi smo naš spremili na užički nači, jer smo ga pekli u posebnoj peći, i to na bukova drva - objašnjava Aleksandar.

Jedan od nagrađenih izlagača je i Turistička organizacija Sokobanje, koja je dobitnik prvog mesta za slave u istočnoj Srbiji. Ljubazna domaćica njihovog štanda ponudila nam je da probamo bobove pihtije - hladno predjelo koje se pravi od biljke boba. Kao slatkiš predložili su nam belu tikvu s pirinčem, a između toga poslužili smo se suvom paprikom punjenom pšenicom i orasima, kao i čorbom od rasola.

Posetioci su mogli da probaju i nekoliko desetina različitih vrsta vina. “Navip” je organizovao koktel parti, a na štandovima “Plantaža 13. jul”, “Vinarije Jovičić”, “Vršačkih vinograda” i mnogih drugih lepe hostese su sipale dobra vina i savetovale goste uz koju hranu da ih piju.

Tekst: Aleksandra Galić

Pogledajte još