Otvorena konferencija “Mediji u trouglu između pandemije, ekonomske krize i tehnoloških promena”

Pomoćnica za informisanje i medije u Ministarstvu kulture i informisanja, Slavica Trifunović, otvorila je međunarodnu konferenciju “Mediji u trouglu između pandemije, ekonomske krize i tehnoloških promena”, koju organizuje kompanija Color Media Communications u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, USAID-om i Propulsion Fondom.

Pomoćnica za informisanje i medije je tom prilikom navela da je evidentno da mediji u celom svetu proteklih godina pokušavaju da se izbore sa novim ekonomskim prilikama i brzim tehnološkim promenama, istrovremeno nastojeći da profesionalno informišu građane.

“Sveobuhvatno, objektivno i pravovremeno izveštavanje u vreme zdravstvene krize predstavlja osnovu informisanja javnosti, a profesionalni rad medija je u takvim situacijama krucijalan. Međutim, pokazalo se da je u konvergentnom medijskom okruženju svuda u svetu došlo do niza negativnih pojava, poput širenja panike u javnosti, spekulacija, nepotpunog i neutemeljnog informisanja, naročito u okolnostima digitalnog okruženja koje omogućava brzo i neograničeno širenje dezinformacija. Zbog toga ne čudi što je aktuelna pandemija na globalnom nivou imala pozitivan uticaj na rast gledanosti televizije kao relevantnog izvora vesti u zemljama širom sveta”, istakla je Trifunović.

Direktor programa “Nova pismenost” Darko Soković je na otvaranju konferencije izjavio: “Tradicionalni mediji su u nezavidnom položaju, to potvrđuju i istraživanja koja je sprovela “Nova pismenost”, a koji govore da naši građani, štampi veruju dva odsto, kao glavnom mediju iz koga se informišu, a isto toliko i radiju, dok influenseri zavređuju čak četiri odsto poverenja”. Soković je dodao i to da ovakvi podaci utiču na izbor biznis modela, bilo da se radi o medijima ili drugim sferama poslovanja.

Ambasador Republike Hrvatske Nj.E. Hidajet Biščević je naveo na otvaranju: “U ova strašna vremena, a čini mi se da će razmere ove pandemijske strahote moći odmeriti tek buduće generacije, rekao bih da upravo u tom bermudskom trouglu pandemije, medija i tehnološkog razvitka, traje jedna od najvećih, možda i najdramatičnijih promena u karakteru medijskog sveta. Ta promena ne traje odvojeno od dubokih promena u samoj prirodi savremenog sveta, kao i promena dominantnih političkih, kulturoloških i vrednosnih normi”.

Na otvaranju konferecnije govorili su i predsednik FIPP (Federation of Periodical Press) James Hewes, predsednik Burda International Alfred Heintze, direktor uredništva, International Department HOLA! HELLO! Isabelle de Courson i predsednik Worldwide Media (tbc) Deepek Lamba.

O negativnim posledicama pandemije na ekonomski opstanak medija, aktuelnom stanju u štampanim medijima, kao i o tome kako su se televizijske stanice prilagodile povećanoj potrebi za informacijama samo su neke od tema o kojima će razgovarati eminentni govornici iz sveta medija.

Celu konferenciju možete pratiti OVDE.

Pogledajte još